Data: 2009-10-29 10:42:05
Temat: Re: Skórki owoców cytrusowych - jak?
Od: Yarael Poof <m...@p...USUNTOonet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ap3k pisze:
> On Thu, 29 Oct 2009 08:21:41 +0100
>
> BTW: ja sie czasem dziwie, jak to ludzie sie strasznie boja jakichs
> super tajemniczych konserwantow na cytrusach, ameb na bananach itp. a
> potrafia zerwac jablko z drzewa czy truskawke z krzaczka i ja zjesc
> (czyste, bo na ziemi nie lezalo, LOL). Nie boja sie syfu w deszczowce
> na owocach, a boja sie ludziska konserwantow. :-)
No wiesz, o tym, żeby starannie myć owoce i ręce to mnie uczono we
wczesnej podstawówce daaaawno temu.
Natomiast co do potencjalnej szkodliwości - wydaje mi się (WYDAJE -
jakby miał pewność bym nie zadawał pytania...), że środki którymi
pokrywane są cytrusy będą mimo wszystko bardziej szkodliwe, niż to, co
spadnie w deszczu na truskawkę czy jabłko.
I ile np. musiałbym zjeść niemytych jabłek z mojego drzewa a ile skórek
cytrusowych by jakoś tam zauważalnie zaszkodziło.
Nie boje się jakoś specjalnie konserwantów, natomiast to czym pokrywają
cytrusy i co niektóre jabłka z importu jakoś mi się nie kojarzyło z
"konserwantem" w sensie tych dodawanych np. do kisielu. Raczej z ostrą
nie do końca jadalną chemią. Stąd pytanie.
|