Date: Fri, 25 Nov 2005 14:47:49 +0100
From: spp <s...@o...pl>
User-Agent: Thunderbird 1.5 (Windows/20051025)
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Skrobia z ziemniaków
References: <dm51fv$4eu$1@news.interia.pl> <dm74fh$jdh$1@news.task.gda.pl>
In-Reply-To: <dm74fh$jdh$1@news.task.gda.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: 83.23.196.201
Message-ID: <4...@n...home.net.pl>
X-Trace: news.home.net.pl 1132926458 83.23.196.201 (25 Nov 2005 14:47:38 +0100)
Organization: home.pl news server
Lines: 24
X-Authenticated-User: d...@h...pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!news.nask.pl!news.
nask.org.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.home.net.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:253851
Ukryj nagłówki
rina napisał(a):
> Jak juz ktos nizej zauwazyl, latwiej jest kupic make ziemniaczana. jest to
> czysta skrobia, no ale jesli chcesz sam ja pozyskac....
> ziemniak to prawie w calosci sklada sie ze skrobii (nie licze wody ktora
> zawsze stanowi jakies 70-80%)....wiec powinienes po prostu starte ziemniaki
> odparowac tak aby pozbyc sie tej wody a pozostalosc to bedzie wlasnie
> skrobia....skrobia nie rozpuszcza sie zbyt dobrze w wodzie wiec nic dziwnego
> ze uzyskales jej tak malo
Prawie prawda, bo to co zostało to nie tylko skrobia - także resztki
błonnika i innych elementów budulcowych tkanek - w przemyśle po procesie
oczyszczania nazywa się to 'wycierką' (odpowiednik 'wytłoków' w
cukrownictwie) i jest używane jako pasza.
Skrobię po starciu ziemniaków należy wypłukiwać - osadza się na dnie
naczynia, ale ponieważ :
a. w ziemniaku jest jej ok. 18-20%;
b. proces rafinacji trzeba powtórzyć kilkakrotnie (duże straty za każdym
razem)
to uzyskany efekt zawsze będzie marny (chyba, że do eksperymentu
weżmiemy worek. :)
--
spp
|