Data: 2005-08-09 10:01:39
Temat: Re: Śliwowica domowej roboty - jak?
Od: "Duzy Mis" <m...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witajcie Miłośnicy dobrej kuchni,
> poniekąd w spadku otrzymałem niewielki (5l) szklany gąsiorek(czy tam balon
> jak go zwał).
> Podjąłem ambitny zamiar sporządzenia w rzeczonym gąsiorku domowej roboty
> śliwowicy. Nie znam jednak wypróbowanego przepisu. Szukałem w archium teo
> forum, pytalem Google'a, nie zyskując jednak pożądanej odpowiedzi.
IMHO prawdziwa śliwowica to jednak destylat. Tak więc oprócz gąsiorak
brakuje Ci jeszcze paru istotnych elementów (destylarka).
Ale oczywiście wszystko jest wykonalne pozostaje jak zwykle kwestia czasu i
kosztów.
Z samym gąsiorkiem pozostaje Ci wykonanie nalewki na śliwkach. I wierz mi
jeżeli wyjdzie Ci naprawdę dobra to 5l to naprawdę niewiele ;-)
Pozdrawiam
Duży Miś
|