Data: 2005-08-09 13:18:15
Temat: Re: Śliwowica domowej roboty - jak?
Od: "Duzy Mis" <m...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> niechaj będzie nalewka. Znasz dobry przepis? A może ktoś inny poratuje
1 kg dojrzałych węgierek (najlepiej takich co same juz zaczeły pękać)
1 kg cukru
1 l spirytusu
0,75 l wódki czystej
1) owoce umyc, wypestkowac, pokroić na kawałki
2) pokrojone owoce włożyć do gąsiorka
3) zalać wkład gasiorka wódką i spirytusem szczelnie zamknąc
4) gasiorek odstawic na słońce na 5 tygodni
5) po upływie czasu z pkt. 4 cukier rozpuścić w 0,5l gorącej wody i wlac do
gąsiora
6) wymieszać porządnie i zostawić na 2-3 dni
7) zlać, sklarować, zabutelkować zostawić do dojrzewania na min 4 m-ce
przepis sprawdzony osobiście najbardziej smakowało mi po 18 miesięcznym
leżakowaniu.
można doprawić korą cynamonu i/lub wanilją (w lasce)
Duży Miś
|