Data: 2001-05-24 18:32:38
Temat: Re: Sloiki
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Krystyna Chiger wrote:
> Magdalena Bassett napisala:
>
> > (...)
> > Ogorki kroi sie w plasterki, w misce posypuje sola, pokrywa warstwa
> > kostek lodu i odstawia na 3 godziny.
>
> Nie pokrywałam lodem. Co to daje?
Powoduje, ze sol razem z topiacym sie lodem przechodzi przez ogorki, ktore
staja sie bardziej kruche i chrupiace po obrobce.
>
>
> > W duzym garnku zagotowuje sie ocet, cukier, czosnek, cebule, kurkume,
> > nasiona gorczycy i selera. Odcedza sie ogorki, i ciach do garnka z
> > octem, mieszajac doprowadza do wrzenia i jak tylko zawrzy, natychmiast
> > pakuje sie do sloikow i zakreca. Cala robota trwa mniej niz godzine. Sa
> > gotowe do jedzenia po 24 godzinach, trzymaja ponad rok.
>
> Kurkumy i selera też nie dawałam, spróbuję dodawać.
> Ale zawsze uważałam, że ogórki na dobre pikle musząbyc bardzo
> dojrzałe, aż żóltawe.
Im bardziej dojrzale ogorki, tym gorsze kapcie w sloiku. Ogorki musza byc
male, ledwie dojrzale, bez pestek.
Magdalena Bassett
|