Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.uni-
stuttgart.de!news.belwue.de!news.osn.de!diablo2.news.osn.de!feeder2-2.proxad.ne
t!proxad.net!feeder1-1.proxad.net!198.186.194.247.MISMATCH!transit3.readnews.co
m!news-xxxfer.readnews.com!news-out.readnews.com!transit4.readnews.com!nx01.iad
01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostr
ada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <i443t7$24k$2@node2.news.atman.pl>
<4c66a696$0$20988$65785112@news.neostrada.pl>
<4c727e67$0$27031$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Słońce w słoikach
Date: Mon, 23 Aug 2010 16:14:08 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5931
Lines: 37
Message-ID: <4c728233$0$22811$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.6.250.102
X-Trace: 1282572851 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 22811 83.6.250.102:2184
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:329321
Ukryj nagłówki
"Marsjasz" <d...@w...pl> wrote in message
news:4c727e67$0$27031$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2010-08-14 16:22, Panslavista pisze:
>> "Paulinka"<p...@w...pl> wrote in message
>> news:i443t7$24k$2@node2.news.atman.pl...
>>>
>>> Witam,
>>>
>>> Książka Ireny Gumowskiej wyczerpała pomysły na cukinię w słoikach. A
>>> mamy
>>> tej cukinii jeszcze całą masę. Macie jakieś sprawdzone pomysły na
>>> wekowanie tego smacznego warzywa?
>>>
>> Mrożona blanszowana w słupkach na leczo - najszybszy przerób. tak robimy
>> zielona i żółtą - kolorowo na talerzu. W sałatkach marynowanych podobnie,
>> z
>> marchewka i cebulą, czasem jeszcze dochodzą do rtego grzyby - głównie
>> opieńki, opcja - dodatek buraczków - te krojone na tarczy do frytek.
>>
>>
> Pan Jerzy ma racje - wystarczy pociac na kawalki poddusic na patelni do
> woreczkow i w zamrazarke - zima podstawa do wszelkich leczopodobnych
> potraw...
> a jesli chodzi o sloiki to tak jak z innymi ogorkowatymi - ocet z woda na
> slodko i ostro albo kiszenie...
Witam!
U mnie przeważają możliwości przechowalnicze - muszę kupić drugą i
większą zamrażarkę skrzyniową, przynajmniej na 700 litrów.
W praktyce wygląda to tak: najpierw kiszenie ogórków - wecki, później
marynaty, następnie zamrażarka, a gdy się wypełni znowu słoiki bele jakie,
bańki, beczki, balony...
Deren na nalewki, aronia z liśćmi wiśni gotowana na sok, pigwowiec coraz
bardziej żółty - nalewki. A i do lasu się wybiorę zajrzeć...
|