Data: 2010-08-23 14:14:08
Temat: Re: Słońce w słoikach
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Marsjasz" <d...@w...pl> wrote in message
news:4c727e67$0$27031$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2010-08-14 16:22, Panslavista pisze:
>> "Paulinka"<p...@w...pl> wrote in message
>> news:i443t7$24k$2@node2.news.atman.pl...
>>>
>>> Witam,
>>>
>>> Książka Ireny Gumowskiej wyczerpała pomysły na cukinię w słoikach. A
>>> mamy
>>> tej cukinii jeszcze całą masę. Macie jakieś sprawdzone pomysły na
>>> wekowanie tego smacznego warzywa?
>>>
>> Mrożona blanszowana w słupkach na leczo - najszybszy przerób. tak robimy
>> zielona i żółtą - kolorowo na talerzu. W sałatkach marynowanych podobnie,
>> z
>> marchewka i cebulą, czasem jeszcze dochodzą do rtego grzyby - głównie
>> opieńki, opcja - dodatek buraczków - te krojone na tarczy do frytek.
>>
>>
> Pan Jerzy ma racje - wystarczy pociac na kawalki poddusic na patelni do
> woreczkow i w zamrazarke - zima podstawa do wszelkich leczopodobnych
> potraw...
> a jesli chodzi o sloiki to tak jak z innymi ogorkowatymi - ocet z woda na
> slodko i ostro albo kiszenie...
Witam!
U mnie przeważają możliwości przechowalnicze - muszę kupić drugą i
większą zamrażarkę skrzyniową, przynajmniej na 700 litrów.
W praktyce wygląda to tak: najpierw kiszenie ogórków - wecki, później
marynaty, następnie zamrażarka, a gdy się wypełni znowu słoiki bele jakie,
bańki, beczki, balony...
Deren na nalewki, aronia z liśćmi wiśni gotowana na sok, pigwowiec coraz
bardziej żółty - nalewki. A i do lasu się wybiorę zajrzeć...
|