Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-m
ail
From: Waldemar <w...@i...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Smaczne i błyskawiczne, ale tanie ;-)
Date: Mon, 29 May 2006 12:57:08 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 50
Message-ID: <4...@u...de>
References: <e5a4ti$75v$1@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e5a656$bmq$1@news.onet.pl> <3963351987$20060527204957@ewcia.kloups>
<e5a7i2$hal$1@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e5aaji$tnf$1@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e5acg3$5n5$1@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e5du85$vfa$2@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e5eg88$reu$2@news.onet.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
3280Jy6c9ikaIZTYIWVecgR9i2R7dLcJx1Wc42cICFcA0CmEG/nyKJ5B3B6b9E6NAJ7MI3oFmv
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.2 (Windows/20060308)
In-Reply-To: <e5eg88$reu$2@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:269751
Ukryj nagłówki
Wojtek H. schrieb:
> Witam!
>
> Użytkownik Waldemar <w...@i...de> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:4...@u...de...
>> Wojtek H. schrieb:
>>> Witam!
>>>
>>> Użytkownik Waldemar <w...@i...de> w wiadomości do grup
>>> dyskusyjnych napisał:4...@u...de...
>>>
>>>> tylko efekt jest taki sam, jak z diamentem. Znaczy używając oliwy extra
>>>> vergine zabijasz różnicę między normalną oliwą, a tą extra vergine. Po
>>>> prostu nie ma sensu.
>>> Bzdura. Aromat oliwy e.v. pozostaje przy obróbce cieplnej.
>>> Może nawet szlachetnieje?
>> ciekawe dlaczego tak by miało być. Różnica między normalną oliwą, a
>> extra vergine leży właśnie w braku obróbki cieplnej przy extra vergine.
>> Niczym poza tym się nie różnią. Są nawet z tych samych oliwek.
>>
>
> No właśnie - masz w oliwie e.v. to, czego nie masz w innej.
> Bo nie było obróbki cieplnej - najlepsze dostała e.v.
> Ale w e.v. to _masz_ .
> Jak ją poddasz obróbce cieplnej - wykwita wspaniałym aromatem
> i smakiem - bo jest bogatsza o te składniki.
>
> Już rozumiesz?
> Jeśli nie - odżałuj łyżkę e.v. Podsmaż na patelni.
> Czujesz różnicę w aromacie?
> Nie?
> Podsmaż na tym cebulkę i czosnek. Zrób raz sos do pasty...
robię sos do pasty na olio extra vergine. I też podgrzewam w tym celu,
ale podgrzewam, a nie puszczam z dymem.
>
> Porównaj z tym samym ale z oliwy rafinowanej...
nie musi być rafinowana, ale nie musi być extra vergine.
> To już nie mów nic, że to marnotrawstwo.
> To jest podobne do tego, co powoduje że do potraw wlewa się wino.
> Nie ma alkoholu, ale smak i aromat pozostaje - uszlachetniony
> obróbką cieplną.
> (Nie widzisz, że obrażam twoje kubki smakowe tak banalnym
> porównaniem?)
kubki smakowe tego nie rozróżnią, tylko nos. Kubki smakowe mają tylko
kilka receptorów (od 4 do 6, zależy od expertów)
Waldek
|