Data: 2017-08-05 21:53:24
Temat: Re: Smaki
Od: Qrczak <q...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2017-08-05 09:25, obywatel tandoori.curry uprzejmie donosi:
> Jak łączyć smaki ?
> Wiadomo że niektóre produkty dobrze się ze soba komponują np:
> pomidor+bazylia, godziki+czosnek itp a inne nie.
> Na czym to polega wg Was ? Myślę tu głównie o umięjętności czy jakiegoś
> rodzaju wyobraźni kulinarnej która powoduje że z kilku różnych smaków
> otrzymujemy nowy.
>
> Kiedyś kiedy spytano pisarza J.B. skąd pochodzi jego talent,
> odpowiedział : "Od Boga..." Czy to jest tak samo tutaj że mamy to
> zaszyte w genach czy moźna sie tego po prostu nauczyć np w szkole
> gastronomicznej ? Nigdy nie rozumiałem i zawsze podziwiałem osoby które
> po zjedzeniu nowej potrawy umiały w miarę dokładnie odtworzyc jej skład
> i sposób przygotowania.
Trzeba próbować.
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
|