Data: 2017-08-08 09:33:13
Temat: Re: Smaki
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pan Pszemol napisał:
>> Ale wróćmy do PTC i okolic, oraz do uwarunkowań genetycznych. Zmysł
>> ten mógł bezkarnie uwstecznić się u ludów mięsożernych. Z Eskimosem
>> źle się o rozkoszach podniebienia gada, każda foka smakuje tak samo,
>> subtelność doznań nie zwiększa szans na przeżycie. Ludy żywiące się
>> roślinkami mają odwrotnie. W Europie upośledzenie odczuwania PTC
>> jest powszechne, wśród czarnych mieszkońców Afryki niespotykane.
>
> Mówisz że dla nich wszystkie foki smakują tak samo...
> A co powiesz ze smakiem surowego tuńczyka dla Japończyków?
> Też im smakują tak samo? Czy są w stanie delektować się
> subtelnościami smaku surowego mięsa, których my nie rozpoznamy
> nawet?
Mówię, że dla łowcy smak nie ma znaczenia przy zdobywaniu pożywienia.
Nie ma tak, że upoluje fokę, nadgryzie i wyrzuci, bo okazała się być
jeszcze zielona. A tak jest przy zbieraniu owoców czy innego pokarmu
roślinnego.
--
Jarek
|