Data: 2017-08-08 09:34:19
Temat: Re: Smaki
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pan Pszemol napisał:
>> Fenylotiokarbamid to taki związek organiczny, niezbyt skomplikowany,
>> z jednym pierścieniem benzenowym. Jego smak jest odczuwany jako
>> mocno gorzki albo zupełnie obojętny. A zależy to tylko od jednego
>> genu, który można mieć lub nie. Smaków jest wiele, nie wszystkie
>> są w tak prosty sposób uwarunkowane, ale niewątpliwie mamy to
>> zapisane w genach. Różnie u różnych populacji, do czego dołącza
>> się jeszcze zmienność osobnicza.
>
> Czy to ten związek chemiczny nadaje przypieczonej spodniej skórce
> od chleba wyjętego z tradycyjnego pieca ten charakterystyczny smak?
Nic mi o tym nie wiadomo. Mam wrażenie, że ten smak jest po prostu
wynikiem karmelizacji, ale nigdy wcześniej nad tym się nie zastanawiałem.
PTC jest związkiem syntetycznym (ale być może też powstaje gdzieś
w sposób naturalny).
--
Jarek
|