Data: 2003-06-16 15:20:06
Temat: Re: Smazenie na oleju czy smalcu?
Od: "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Tomasz" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bcklbp$99p$1@news.onet.pl...
> Oliwa z oliwek to wiadomo ze jest najlepszym olejem roslinnym i na nim
zona
> nie smazy bo za drogi.
> Ona smazy na oleju slonecznikowym
Zly wybor. Z tanich to pewnie rzepakowy bylby duzo lepszy, moze Slawek
przytoczy zawartosci interesujacych nas substancji, bo ja nie mam takich
informacji.
> a jak taki olej wypada w stosunku do
> smalcu?
> Ile jest w nim tluszczow wielonienasyconych.
Duzo, 40 do 65%, w zaleznosci od odmiany oleju. Taki olej, podobnie jak np.
olej z pestek winogron, powinno sie spozywac na zimno, ewentualnie dodawac
do potraw gotowanych (sam dodaje tego ostatniego do roznych zup - ma
wspanialy aromat i ciekawie wzbogaca smak).
> A jaka jest temperatura dopuszczalna dla smalcu i oleju czt te temperatury
> sa porownywalne?
Nie mam pojecia.
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|