Data: 2003-01-19 14:37:16
Temat: Re: Soda a proszek do pieczenia
Od: Konrad Brywczyński <k...@b...tk>
Pokaż wszystkie nagłówki
Krysia Thompson wrote:
> to ja juz w ogole nic nie rozumiem..
A czego konkretnie? Że jak dwa proszki zawierają:
1. 100% substancji A
2. x % substancji A, y% substancji B i z% substancji C
to osiagnięcie efektu działania 1 j. proszku 1 nie będzie
możliwe po zastąpieniu go 1 j. proszku 2? Przecież to chyba
oczywiste.
Stosowanie proszku i sody w jednym cieście chyba było w
którymś przepisie Magdy Bassett (ciasto bananowe?).
Co do czasu reakcji sody i proszku, to nie wiem, może coś
jest na rzeczy. Nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Na
pewno każde z nich ma w pieczeniu (albo może już na etapie
mieszania) wyzwolić z siebie CO2, żeby ciasto spulchniało.
Tak samo działają również drożdże.
--
Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
k...@b...tk otwarte okna"
www.brywczynski.tk John Irving
GG:1528179 "Hotel New Hampshire"
|