Data: 2006-08-18 08:57:10
Temat: Re: Sokownik do nalewek?
Od: Kresowiec <i...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Bożenka schrieb:
>
> Irku, a potem to można zjeść, zrobić z tych owoców galaretkę lub zrobić
> kandyzowane. ;)
>
> Bożenka z Wilna :-)
> słoneczna miodzio dziewczyna
> Strona grupowa - http://kuchenna.host.sk
>
Ale nie ze wszystkimi owocami mozna to robic. Owszem wydrylowane owoce
derenia, zalalem ponownie likierem dereniowym w malych atrakcyjnych
sloiczkach. Mowie Ci - hit! Rozdaje je znajomym jako dodatek do lodow.
Ale niewydrylowane owoce wygladaja ciapowato, bo musialem je przed
zalaniem nieco rozgniesc. Z kolei owoce aronii same w sobie tez chyba
nie nadaja sie do deserow. Podobiez inne dziekie owoce: slodka
jarzebina, tarnina, nieszpolka czy swidosliwa. Caly problem w tym, ze
dla lepszego "wyciagania" musialem te owoce nieco poturbowac. A jak np.
zrobic galaretke? Przeciez one maja troche alkoholu? A kandyzowac? Po
tym jak pol roku przelezaly w 70° spirytusie?
Irek
|