Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: Jerzy Nowak <0...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sokownik do nalewek?
Date: Fri, 18 Aug 2006 17:32:47 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <ec4mpe$dg9$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ec3tid$f05$00$1@news.t-online.com> <ec3tsh$m1o$1@inews.gazeta.pl>
<ec3u6c$gdt$00$1@news.t-online.com> <ec3vm2$iib$1@news.onet.pl>
<ec40bj$6fd$02$1@news.t-online.com>
NNTP-Posting-Host: aawp180.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1155915374 13833 83.6.75.180 (18 Aug 2006 15:36:14 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 18 Aug 2006 15:36:14 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.5 (Windows/20060719)
In-Reply-To: <ec40bj$6fd$02$1@news.t-online.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:275809
Ukryj nagłówki
Kresowiec napisał(a):
> Bo?enka schrieb:
>
>>
>> Irku, a potem to mo?na zje?ae, zrobiae z tych owoców galaretk? lub
>> zrobiae kandyzowane. ;)
>>
>> Bo?enka z Wilna :-)
>> s?oneczna miodzio dziewczyna
>> Strona grupowa - http://kuchenna.host.sk
>
> Ale nie ze wszystkimi owocami mozna to robic. Owszem wydrylowane owoce
> derenia, zalalem ponownie likierem dereniowym w malych atrakcyjnych
> sloiczkach. Mowie Ci - hit! Rozdaje je znajomym jako dodatek do lodow.
No i dobrze.
> Ale niewydrylowane owoce wygladaja ciapowato, bo musialem je przed
> zalaniem nieco rozgniesc. Z kolei owoce aronii same w sobie tez chyba
> nie nadaja sie do deserow. Podobiez inne dziekie owoce: slodka
> jarzebina, tarnina, nieszpolka czy swidosliwa.
Te poturbowane [oprócz jarzębiny i nieszpułki - te możesz wysuszyć,
kandyzować i podgryzać] do sokowirówki lub nie i nastaw na wino ze
świeżymi owocami lub przecier po niemiecku.
;-)
> Caly problem w tym, ze dla lepszego "wyciagania" musialem
> te owoce nieco poturbowac. A jak np. zrobic galaretke?
Z tych twardych i wyużywanych? Sprubuj się powstrzymać.
> Przeciez one maja troche alkoholu? A kandyzowac? Po
> tym jak pol roku przelezaly w 70° spirytusie?
A tak naprawdę to wszystko wrzuć do sracza i wodę spuścić, co ty chcesz
jeszcze z tego wyciągnąć?
;-)
pozdr. kutwę Jerzy
|