Data: 2004-10-05 09:43:46
Temat: Re: Sól jak innaczej ???
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <cjtp9b$20s$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Wojtek" <p...@f...kropka.com.kropka.pl> wrote:
> "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
> news:wlalos-EE7A38.21182104102004@newsfeed.onet.pl..
.
> > In article <cjs742$o3t$1@atlantis.news.tpi.pl>, "Joorek." <j...@h...pl>
> > wrote:
>
> > Spróbuj salvity produkowanej w w Wieliczce, soli kuchennej zmieszanej z
> > chlorkiem potasu równowa??cym dzia?anie sodu. Oczywi?cie skonsultuj to
> > z lekarzem.
>
> Dokladnie!
> Chlorek potasu w zbyt duzej ilosci dosc wredny moze byc.... zwlaszcza dla
> serca.
>
> Hint: Jest uzywany do usypiania zwierzat i w wykonywaniu egzekucji poprzez
> zastrzyk. Odpowiednia dawka powoduje zatrzymanie krazenia.
>
> Konsultacja z lekarzem, zwlaszcza w przypadku osoby z jakimikolwiek
> problemami ukladu krazenia jest bardzo wskazana.
>
> Ponadto, on nie jest slony, lecz raczej slono-gorzki, nie wiem czy najlepiej
> wplynie to na smak potraw.:(
>
> Najlepszego!
Moja ciotka soli od dłuższego czasu, bez widocznych skutków ubocznych i
ni narzeka też na smak. Salvita jest zresztą dostępna bez kłopotu w
handlu, więc skoro ją dopuszczono, to pewnie nie jest specjalnie groźna.
Myślę, że chodzi tu o dobranie właściwych proporcji chlorków potasu i
sodu, które działają przeciwstawnie. Niemniej, jeżeli ktoś ma z sercem i
ciśnieniem poważniejsze problemy, powinien się jednak lekarza poradzić.
Władysław
|