Data: 2006-06-06 12:27:14
Temat: Re: Sól morska, sól kamienna.
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> napisał w wiadomości
news:e63mjb$vdp$1@news.onet.pl...
>> Tak?? A jakie?? Dotychczas byłem uczony, że TYLKO NaCl ma słony smak.
>
> Niżej....
>
>>
>> > Mało tego - warto użyć "maggi" czyli lubczyku (Levisticum officinale)
>> > zamiast soli czy "kostek bulionowych".
>>
>> A to i owszem.
>
> Ech... "Nic nie zastapi soli NaCl"
> Lubczyk...
> "A to i owszem"
>
> No to szanuj przedmówców i traktuj ich tak, jakby byli Tobie równi.
Ale o co Ci chodzi?
Zdanie "a to i owszem" odnosi się, ze warto uzyć lubczyku zamiast soli czy
kostek bulionowych. Lubczyk na moje pokresla smak, zwłaszcza mięsny.
Nie uważam, i nie uważałem, aby lubczyk miał smak słony.
Jesli potrawa nie ma soli w sobie, nic nie pomoże, jest do dosolenia, I
tyle. Zaś umiejętne przyprawianie - w tym lubczykiem - może zredukowac
konieczność dodatkowego dosalania.
A zatem, pozwolisz, ze zacytuję: "No to szanuj przedmówców i traktuj ich
tak, jakby byli Tobie równi."
Pozdrawiam
Dominik Jan Domin
|