Data: 2006-06-06 15:29:17
Temat: Re: Sól morska, sól kamienna.
Od: Waldemar <w...@i...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wojtek H. schrieb:
>> możesz zacytować, gdzie napisałem o "lepszości".
>
> Pisałeś, że zawiera "naturalne" cośtam (co śmieszne - dot. _pierwiastków_),
> co bzdurą jest nie tylko dla mnie. Google służy cytatami, moje byłyby
> mało wiarygodne :-)
nie pierwiastków, tylko jonów
>> Może jestem analfabetą,
>> ale naprawdę nie mogę doczytać. A pieprzyć to ty niestety dość
>> pieprzysz, bo nawet nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Ja podałem
>> skład soli kamiennej i morskiej. Co do wyższości jednej nad drugą wogóle
>> się nie wypowiadałem.
>
> Nadal - google potrafią wykazać Twoją odpowiedź na moje pytanie:
> "W czym morska lepsza od kamiennej?"
> Twoja odpowiedź brzmi:
> "zawiera naturalny jod i fluor, na przykład. Oprócz tego również sole
> potasowe, manganowe i magnezowe. Oprócz chlorków są również inne
> halogenki, a także siarczany, sulfaty, krzemiany, ..."
> Chyba wg Ciebie wszystko jest teraz lepsze niż pręset tysięcy
> (ok - milionów) lat temu. Miałem nadzieję, że... ale niestety...
nie była to odpowiedź dokładnie na twoje pytanie, tylko pokazanie czym
się ona różnią i dlaczego coniektórzy sól morską uważają za lepszą. Do
niektórych potraw jest ona rzeczywiście lepsza.
> Czyli - albo nie czytasz pytań (przeproś w takim razie),
> albo sprecyzuj co napisałeś.
> Jeśli to pisał "osinobus-elektronik" czyszczący elektronikę
> "alkoholem izo-coś tam" (cytat) to zrozumiałe, przeproszę Cię
> uroczyście. Ale nie widziałem jakichś manipulacji...
a potrafisz rozmawiać z ludźmi nie obrażając ich?
>> To Waldek (WH):
>> Co do "naturalności" jodu w soli morskiej: po prostu w tej soli on jest,
>> a w kamiennej może być ("naturalny", czyli ze złoża), lub dodany, jak
>> złoże ma go za mało. Ot i tyle.
>
> Bo do morskiej się jodu nie dodaje?
na ogół nie
> Wiesz, _tutaj_ ciężko dostać sól bez jodu.
> A jód w soli morskiej pojawił się jakieś 2 tys. lat temu
> więc teraz w kamiennej jest tylko _sztuczny_
a nie napisałem ci dlaczego się dodaje?
> A w morskiej jest _naturalny_ bo dopiero teraz
> pojawił się w morzach i oceanach.
> To ja już wiem, dlaczego Panslavista uważa, że "zwyczajna" była smaczna
> jak spodnie w zębach nosił. Wszystko przez UE.
ty już nie wiesz, czy pieprzysz czy solisz. Sól kamienna musi być
przerabiana (warzona, nie ważona) bo inaczej zawierałaby kamienie (nie
soli, tylko granit, bazalt, wapień i inne mało strawne rzeczy). Sól
morska jest produktem naturalnym. Czy jest lepsza, czy nie, kwestia
smaku. Niektórzy lubią śledzie, niektórzy schabowy.
Waldek
|