Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar <w...@i...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sól morska, sól kamienna.
Date: Tue, 06 Jun 2006 20:23:50 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 128
Message-ID: <4...@u...de>
References: <e63fva$4c8$2@news.onet.pl> <e63gmp$1qq$1@atena.e-wro.net>
<e63i9d$dpi$1@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e63mjc$vdp$2@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e63s25$o2a$1@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e644ic$sii$1@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e64chi$t3c$1@news.onet.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
KpQwdmAIQ4/KJUlIRqbO4g2jks7Jzmj4GQ9WNHgrsKx0NG+a+AUto7ss24
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.4 (Windows/20060516)
In-Reply-To: <e64chi$t3c$1@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:270401
Ukryj nagłówki
Wojtek H. schrieb:
> Witam!
>
> Użytkownik Waldemar <w...@i...de> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:4...@u...de...
>
> A to już zupełnie inna rozmowa, ale dopiero jak wymusiłem dokładne
> doczytanie choćby tytułu.
>
>
>
>> Wojtek H. schrieb:
>>
>>>> możesz zacytować, gdzie napisałem o "lepszości".
>>> Pisałeś, że zawiera "naturalne" cośtam (co śmieszne - dot.
> _pierwiastków_),
>>> co bzdurą jest nie tylko dla mnie. Google służy cytatami, moje byłyby
>>> mało wiarygodne :-)
>> nie pierwiastków, tylko jonów
>
> Tak, jesteś pewny że pierwotnie były jony, a pierwiastki dopiero
> później?
> No ale wreszcie dotykamy rudymentariów, czyli co pierwsze - jajko czy kura.
>
>>>> Może jestem analfabetą,
>>>> ale naprawdę nie mogę doczytać. A pieprzyć to ty niestety dość
>>>> pieprzysz, bo nawet nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Ja podałem
>>>> skład soli kamiennej i morskiej. Co do wyższości jednej nad drugą
> wogóle
>>>> się nie wypowiadałem.
>>> Nadal - google potrafią wykazać Twoją odpowiedź na moje pytanie:
>>> "W czym morska lepsza od kamiennej?"
>>> Twoja odpowiedź brzmi:
>>> "zawiera naturalny jod i fluor, na przykład. Oprócz tego również sole
>>> potasowe, manganowe i magnezowe. Oprócz chlorków są również inne
>>> halogenki, a także siarczany, sulfaty, krzemiany, ..."
>>> Chyba wg Ciebie wszystko jest teraz lepsze niż pręset tysięcy
>>> (ok - milionów) lat temu. Miałem nadzieję, że... ale niestety...
>
> Nie dyskutuję - czy halogenki to sole i czy były pierwotne bardziej
> niż pierwiastki :-)
>
>> nie była to odpowiedź dokładnie na twoje pytanie, tylko pokazanie czym
>> się ona różnią i dlaczego coniektórzy sól morską uważają za lepszą. Do
>> niektórych potraw jest ona rzeczywiście lepsza.
>
> Nie - nie ma IMHO różnicy m-dzy solą morską i kamienną.
> A tym bardziej jeśli rozmawiamy o jonach - przecież i tak w potrawie
> to roztwory.
> IMHO sól naturalnie pozyskiwana setki tysięcy lat temu z wody morskiej
> jest conajmniej równie dobra niż ta pozyskiwana w ten sam sposób
> w XXI wieku.
>
>
>>> Czyli - albo nie czytasz pytań (przeproś w takim razie),
>>> albo sprecyzuj co napisałeś.
>>> Jeśli to pisał "osinobus-elektronik" czyszczący elektronikę
>>> "alkoholem izo-coś tam" (cytat) to zrozumiałe, przeproszę Cię
>>> uroczyście. Ale nie widziałem jakichś manipulacji...
>> a potrafisz rozmawiać z ludźmi nie obrażając ich?
>
> Ja rozpocząłem wątek nie obrażając nikogo.
> Pierwszy obraził mnie eMeL - ale wybaczam mu (nie wie co czyni).
> Starałem się żeby nie doszło do przepychanki (pisałem że to prawie flejm
> już w poście rozpoczynającym wątek). I tylko potwierdziliście
> przypuszczenia - nie można zadać ryzykownego pytania tutaj.
>
>
>>>> To Waldek (WH):
>>>> Co do "naturalności" jodu w soli morskiej: po prostu w tej soli on
> jest,
>>>> a w kamiennej może być ("naturalny", czyli ze złoża), lub dodany, jak
>>>> złoże ma go za mało. Ot i tyle.
>>> Bo do morskiej się jodu nie dodaje?
>> na ogół nie
>
> Bzdura - pisałem znając Wasze potencjalne argumenty: w UE
> (Polsce) ciężko jest zakupić jakąkolwiek sól niejodowaną.
> Deklarujesz, że robisz przetwory, więc powinieneś wiedzieć.
> Panuje opinia (IMHO nieprawdziwa), że do przetworów tylko niejodowana.
> A zakup takiej to problem.
> Pamiętaj, że dla niektórych osób brak niejodowanej to problem
> (tarczyca).
>
>>> Wiesz, _tutaj_ ciężko dostać sól bez jodu.
>>> A jód w soli morskiej pojawił się jakieś 2 tys. lat temu
>>> więc teraz w kamiennej jest tylko _sztuczny_
>> a nie napisałem ci dlaczego się dodaje?
>
>
>
>>> A w morskiej jest _naturalny_ bo dopiero teraz
>>> pojawił się w morzach i oceanach.
>>> To ja już wiem, dlaczego Panslavista uważa, że "zwyczajna" była smaczna
>>> jak spodnie w zębach nosił. Wszystko przez UE.
>> ty już nie wiesz, czy pieprzysz czy solisz. Sól kamienna musi być
>> przerabiana (warzona, nie ważona) bo inaczej zawierałaby kamienie (nie
>> soli, tylko granit, bazalt, wapień i inne mało strawne rzeczy). Sól
>> morska jest produktem naturalnym. Czy jest lepsza, czy nie, kwestia
>> smaku. Niektórzy lubią śledzie, niektórzy schabowy.
>
> No przecież nabijam się z takich argumentów.
> Jeszcze raz - musiałoby wyjść zza krzaków i Cię kopnąć...
> Piszesz, że w morskiej jest jod a w kamiennej "może być".
>
> To czym różni się woda morska sprzed tysięcy lat
> od tej teraz (oprócz zanieczyszczeń).
>
> Już nie mam siły... Podstawy - Sól morska wyprodukowana (naturalnymi
> metodami) tysiące lat temu (dlatego tania) jest gorsza wg Ciebie od
> tej produkowanej w XXI wieku. OK - miejsca pracy, zanieczyszczenia
> środowiska
> itd.
nie piszę, że jest lepsza. Zarzucasz wszystkim, że nie czytają ze
zrozumieniem, a sam czytasz wysoce selektywnie. Napisałem, że jest inna
w smaku i niektórzy mogą to uznać za lepszą i w niektórych potrawach ma
ona sens. Nigdy też nie deklarowałem, że robię przetwory, więc nie
zmyślaj. Sól kamienna jest oczyszczana przez warzenie i tam się te
minerały tracą.
Co do jonów i pierwiastków, to w soli Na, K, Ca, Cl, F, CO3, HCO3, SO4
występują w postaci jonów, a nie pierwiastków.
Twoje zadawanie pytań w stylu: "kto był największym politykiem świata i
dlaczego był to Lenin" i nieznoszenie jakichkolwiek innych odpowiedzi
też może doprowadzać do eksplozji.
Waldek
|