« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-22 13:23:26
Temat: Sos do gotowanego/duszonego schabuWitam,
Na wkupne nie podam w tej chwili żadnych przepisów bo marny ze mnie
kucharz:(
Czasami cos mi wychodzi ale jak do tej pory sprawdzam tradycyjne, proste
przepisy. Daleko mi do mistrzow z tej grupy:)
Proszę o pomoc w sprawie...sosu. Takiego prostego, zwyczajnego sosu do
np. gotowanego/duszonego schabu. Staralam sie i jednak nic z tego.
Moja druga polowka stwierdzila, ze dalo sie zjesc "ale jakie bylo to
sama wiesz":(
Zasmutalam sie potwornie.
Pozdrawiam,
Mychia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-22 14:09:08
Temat: Re: Sos do gotowanego/duszonego schabuMich <M...@c...pl> wrote:
>Proszę o pomoc w sprawie...sosu. Takiego prostego, zwyczajnego sosu do
>np. gotowanego/duszonego schabu.
1. sos tradycyjny - wyjmij mięso z garnka i wykorzystaj sos z
duszenia, dodaj mąki nie za wiele około 2 łyżek i pogotuj chwilę
ciągle mieszając. Teraz ewentualnie dodaj szklankę bulionu z
kury - dość esencjonalnego. Niech zawrze i dobrze wymieszaj.
Dopraw np. pieprzem
2. do duszącego się mięsa warto dodać łyżkę konfitur z borówek,
z żurawiny, albo samoróby z piwnicy np. jarzębinę. Poddusić z
tym a uzyska się doskonały słodkawy sos...
3. ostatnio na bazie przepisu Grzesia z Gotowanietosztuka -
żeberka w sosie miodowo, pomidorowo, sososojowo, czosnkowo i
paprykowo zrobiłam mięso. Najpierw się pomacerowało, potem
obsmażyło a potem piekło, dusiło w sosie. Dodałam też jabłko w
kawałkach i zagęściłam lekko mąką. Wyszło genialne...!
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-22 17:16:57
Temat: Re: Sos do gotowanego/duszonego schabu - OT
Użytkownik "Mich" <M...@c...pl> napisał w wiadomości
news:3C4D67CE.20EF7B49@com.pl...
> Witam,
> Na wkupne nie podam w tej chwili żadnych przepisów bo marny ze mnie
> kucharz:(
>
witaj
sie nie martw poczytasz troche grupe to sie nauczysz gotowac tak ze
hej:))))))
a mezowi szczeka opadnie wtedy;)))
pozdroofka
Nea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-23 10:25:25
Temat: Re: Sos do gotowanego/duszonego schabuWitaj
A moze zwykly prosty, latwy, ale smaczny sosik koperkowy:
szklanka bulionu, zasmazka z maki i masla, szklanka jogurtu naturalnego lub
gestej, slodkiej smietanki z mlekiem i peczek koperku. Do smaku sol, i
pieprz bialy.
lub chrzanowy:
zamiast koperku 2-3 lyzeczki chrzanu
--
___________________________________________
Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz.
Pozdrawiam
.Rafał
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-23 10:56:53
Temat: Re: Sos do gotowanego/duszonego schabu
> Witam i od razu SERDECZNIE wszystkim dziekuje za
przepisy, ktore postaram sie przetestowac w kuchni:))))
Postaram sie zrobic nawet te na slodko (z zurawina) chociaz jakos
trudno mi sobie wyobrazic ich smak. Do glosu dochodzi tradycyjne wychowanie
i kuchnia mojej mamy gdzie nie pojawialy sie ananasy czy rodzynki w salatce
a tym bardziej sosy. Kiedys musi byc jednak ten "pierwszy raz":)
Moja druga polowka (jeszcze nie maz:)) raczej chwali moje poczynania
w kuchni. Tym razem mial troszke racji (sama mialam podobne odczucia ...ale
nie bede przeciez sama siebie krytykowac na glos::). Dlatego tez moze nie
pojdzie
do resocjalizacji ale pare kilogramow ziemniakow poobiera z pewnoscia:))
Dobrze jednak wiedziec, ze cos sie zrobilo zle. Czlowiek nie bedzie brnal dalej
pelen wiary w doskonalosc swoich kuchennych wyczynow tylko
zwroci sie po pomoc do fachowcow....np. z tej grupy:))
Dziekuje:)
Pozdrawiam
mychia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |