Data: 2006-02-26 14:52:50
Temat: Re: Sos serowy - pytanie
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sun, 26 Feb 2006 11:02:39 +0100, "Killer" <b...@t...com>
wrote:
>Witam
>Czy w przepisie poni?ej mo?na zast?pi? czym? innym, nie alkoholowym to wino?
>Nie mam ?adnego alkoholu a dzi? chc? go ( ten sos ) poda? z pol?dwiczkami
>drobiowymi, pieczonymi ziemniakami i szpinakiem.
>
>45 dag utartego ?ó?tego sera,
>4 ?y?ki mas?a,
>1/2 szklanki ?mietany,
>2 jaja,
>sól, pieprz,
>1 i 1/2 szklanki wytrawnego bia?ego wina
>
>Rondel wstawi? do garnka z wrz?c? wod?, wsypa? ser, mieszaj?c podgrzewa?, a?
>ser si? roztopi. Roztrzepa? jaja ze ?mietan?, stopniowo wlewa? do sera,
>miesza? do pó??czenia si? sk?adników. Przyprawi? sol? i pieprzem, wla? wino,
>podgrzewa? stale mieszaj?c, a? powstanie jednolita masa.
>
>Pzdr
>Jacek
>
Omin wino! To nie fondue :P
I ser musi byc ostry, najostrzejszy, oczywiscie najlepiej, zeby
to byl cheddar i jeszcze lepiej jesli nie lagodny. sprobuj
twarde, dojrzale holenderskie. pewnie sie bedzie ciagnac, ale cos
za cos jakby nie bylo cheddara. Zapiekany kalafior i/albo
ugotowane pory polane sosem serowym sa piekne!
Pierz
K.T. - starannie opakowana
|