Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: medea <x...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sos silnie czosnkowy
Date: Mon, 23 Jul 2012 11:29:53 +0200
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 49
Message-ID: <juj5ih$dad$1@news.icm.edu.pl>
References: <juisp0$p3p$1@usenet.news.interia.pl> <juj3q6$992$1@news.icm.edu.pl>
<juj4d1$5kv$1@usenet.news.interia.pl> <a...@m...uni-berlin.de>
NNTP-Posting-Host: aeat252.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1343035793 13645 79.186.19.252 (23 Jul 2012 09:29:53 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 23 Jul 2012 09:29:53 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:14.0) Gecko/20120713 Thunderbird/14.0
In-Reply-To: <a...@m...uni-berlin.de>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:347432
Ukryj nagłówki
W dniu 2012-07-23 11:19, Waldemar Krzok pisze:
> Ed wrote:
>
>> W dniu 2012-07-23 10:59, medea pisze:
>>> W dniu 2012-07-23 08:59, Ed pisze:
>>>> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
>>>> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
>>>> Czy ktoś posiada taki?
>>> Siła jest kwestią smaku i przyzwyczajenia. No i nie wiadomo, na jakiej
>>> konsystencji tego sosu Ci zależy, do czego ma być.
>>> Ja bym do jogurtu typu greckiego, ew. twarożku homogenizowanego ze
>>> śmietaną lub samej śmietany (w ilości ok. 200ml), wycisnęła ze 2-3 ząbki
>>> czosnku, do tego odrobina pieprzu, soli, posiekanego koperku.
>>>
>>> Ewa
>> Najlepiej właśnie, żeby sos był taki gęstszy i w miarę kremowy.
>> A czosnek wyciskać najlepiej takimi ręcznymi obcęgami do czosnku?
>> I co zrobić potem z farfoclami?
>> Rozdrobnić je maksymalnie i wymieszać, czy do sosu ich się raczej nie
>> daje?
> Nie 2-3 ząbki tylko 2-3 główki.
No i właśnie TO jest ta kwestia smaku! ;) Mnie by w zupełności
wystarczyły 2-3 ząbki, żeby sos był ostry.
> Nie wyciskać, tylko z
> mlekiem/śmietaną/jogurtem zmiksować.
Można i tak, chociaż kiedy się wyciśnie i potem ewentualnie te
"farfocle", które zostaną, jeszcze dodatkowo pokroi drobno, to nie będą
w sosie wyczuwalne grudki. Nie miksowałam nigdy w całości. Nie mam
pewności, że noże takiego zwykłego blendera dobrze wychwycą ten czosnek.
> Ale tylko jedną łyżeczkę płynu dać.
> Rozprowadzić można po zmiksowaniu. Potrzebujesz płyn, by mikser dobrze
> miksował.
Miksowany twarożek lub jogurt robią się płynniejsze. Moim zdaniem nie ma
sensu dodawać mleka.
A jeśli komuś zależy na gęstym sosie, to w ogóle użycie miksera/blendera
nie wchodzi w grę.
> Takie coś dawał mój ulubiony Grek, jak się go poprosiło o ekstra-
> czosnek. Sól, pieprz i dodatki do smaku,
Grek to pewnie jeszcze dodawał startego ogórka na tzatziki.
Ewa
|