Data: 2012-07-24 05:45:27
Temat: Re: Sos silnie czosnkowy
Od: Ed <e...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-07-23 20:25, MarekF pisze:
>
> Użytkownik "Ed" <e...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:juisp0$p3p$1@usenet.news.interia.pl...
>> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
>> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
>> Czy ktoś posiada taki?
> Przepis od Jarka
> "Niebo czosnkowo kremowe"
> 3 glowki czosnku
> majonez 100g
> smietana 36% - 150g
> sok z cytryny - 50g
> wodka - 50g
> ocet balsamiczny bialy - 30g
> przyprawy -sol pieprz cukier itp
> Czosnek obrać ze skórki, przecisnać przez praskę. Dodać szczyptę cukru,
> 2 szczypty soli,szczyptę kwasku cytrynowego i wymieszać.Pozostawić na 1
> godzinę. Dodać wódkę i sok z cytryny i znowu pozostawić na godzinę.
> Wymieszać majonez ze smietana ,dodać łyżeczkę pieprzu swieżo mielonego
> i pół łyżeczki ostrej papryki oraz szczyptę majeranku. Dodać ocet biały
> balsamiczny( lub winny 6%). Wymieszać z czosnkiem na kremowa masę( jak
> jest za gęsta to rozcięczyć białym wytrawnym winem, gęstosć powinna
> być jak smietanka).Odstawić do lodówki na 24 godz. Podawać prawie ze
> wszystkim(zimne wędliny, jajka gotowane, galarety,pizza i kaczka na
> zimno, oraz nóżki). Sos jest tak dobry ze nie ma daty ważnosci-zjesz go
> szybciej niz myslisz!
> Pozdr
> MarekF
No taki przepis to od razu przemawia do mojej wyobraźni :)
Właśnie z sosem czosnkowym jest podobno ten problem, że ciężko zadozować
ilość czosnku do smaku, ponieważ ten zmienia się z czasem, po którym sos
się przegryza.
|