Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sos silnie czosnkowy
Followup-To: pl.rec.kuchnia
Date: Mon, 23 Jul 2012 11:46:52 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 57
Message-ID: <a...@m...uni-berlin.de>
References: <juisp0$p3p$1@usenet.news.interia.pl> <juj3q6$992$1@news.icm.edu.pl>
<juj4d1$5kv$1@usenet.news.interia.pl> <a...@m...uni-berlin.de>
<juj5ih$dad$1@news.icm.edu.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
NfcKRd9LnIy2W9EFB6l6lwxLXKZ5NuNNEpYal4XRs4974xih1FVahUEKKGkUWBTOF3r9gNxAHj
Cancel-Lock: sha1:BSo5Mi5dPxAQCQJrvdyXMCv+vzM=
User-Agent: KNode/4.4.10
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:347434
Ukryj nagłówki
medea wrote:
> W dniu 2012-07-23 11:19, Waldemar Krzok pisze:
>> Ed wrote:
>>
>>> W dniu 2012-07-23 10:59, medea pisze:
>>>> W dniu 2012-07-23 08:59, Ed pisze:
>>>>> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
>>>>> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
>>>>> Czy ktoś posiada taki?
>>>> Siła jest kwestią smaku i przyzwyczajenia. No i nie wiadomo, na jakiej
>>>> konsystencji tego sosu Ci zależy, do czego ma być.
>>>> Ja bym do jogurtu typu greckiego, ew. twarożku homogenizowanego ze
>>>> śmietaną lub samej śmietany (w ilości ok. 200ml), wycisnęła ze 2-3
>>>> ząbki czosnku, do tego odrobina pieprzu, soli, posiekanego koperku.
>>>>
>>>> Ewa
>>> Najlepiej właśnie, żeby sos był taki gęstszy i w miarę kremowy.
>>> A czosnek wyciskać najlepiej takimi ręcznymi obcęgami do czosnku?
>>> I co zrobić potem z farfoclami?
>>> Rozdrobnić je maksymalnie i wymieszać, czy do sosu ich się raczej nie
>>> daje?
>> Nie 2-3 ząbki tylko 2-3 główki.
>
> No i właśnie TO jest ta kwestia smaku! ;) Mnie by w zupełności
> wystarczyły 2-3 ząbki, żeby sos był ostry.
>
>> Nie wyciskać, tylko z
>> mlekiem/śmietaną/jogurtem zmiksować.
>
> Można i tak, chociaż kiedy się wyciśnie i potem ewentualnie te
> "farfocle", które zostaną, jeszcze dodatkowo pokroi drobno, to nie będą
> w sosie wyczuwalne grudki. Nie miksowałam nigdy w całości. Nie mam
> pewności, że noże takiego zwykłego blendera dobrze wychwycą ten czosnek.
Dlatego potrzeba trochę płynu, wtedy "łapie".
> Miksowany twarożek lub jogurt robią się płynniejsze. Moim zdaniem nie ma
> sensu dodawać mleka.
> A jeśli komuś zależy na gęstym sosie, to w ogóle użycie miksera/blendera
> nie wchodzi w grę.
Wchodzi. Robiłem i wychodziło. Oczywiście tylko do rozciapciania czosnku, po
dodaniu jogurtu/sera oczywiście tylko łyżką lub widelcem rozmieszać
(osobiście biorę widelec, lepiej miesza)
>> Takie coś dawał mój ulubiony Grek, jak się go poprosiło o ekstra-
>> czosnek. Sól, pieprz i dodatki do smaku,
>
> Grek to pewnie jeszcze dodawał startego ogórka na tzatziki.
Nie. Tsatsiki oczywiście było, ale prosiliśmy zawsze o ekstra czosnek.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
|