Data: 2002-05-25 20:25:18
Temat: Re: Spadek żelaza
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka)
Pokaż wszystkie nagłówki
From: "Agnieszka Walewska-Wrobel" <a...@p...onet.pl>
Kochani pomóżcie
Jestem w 5 miesiącu ciąży i jetem bardzo szczęśliwa, ale słaba
Spada mi poziom żelaza -poradżccie co jeść aby poprawiła mi się morfologia.
Agniecha, jako ze ksiazek u mnie dostatek, w koncu siegnelam po te wlasciwa,
czyli Rosliny lecznicze i bogate w witaminy, a tam "stoi napisane":
Zelazo wchodzi w sklad hemoglobiny oraz enzymow oddechowych komorek. Przy
niedokrwistosci zaleca sie diete z owocow i warzyw lisciowych zawierajacych
przyswajalne zelazo.
W zelazo obfituja:
owoce czeresni - 1,6 mg%
wisni - 1,2 mg %
porzeczki czarnej - 0,9 mg %
winorosli, agrestu, zurawiny - 0,5 - 0,6 mg %
borowki czernicy i porzeczki czerwonej - 0,8 mg %
pomidory i melony.
Szczegolnie duzo zelaza zawiera surowy burak czerwony - ok. 7,3 mg %
I jeszcze ciekawostka:
Miedzi przypisuje sie duze znaczenie w procesach krwiotworczych. Z
niedoborem miedzi wiaze sie często niedokrwistosc dzieci i kobiet w ciazy.
Zrodlem miedzi sa wisnie - 1,2 mg % i agrest - 0,9 mg %.
Zatem jestes w tak dobrym sezonie [wiosna, lato, jesien], ze wszystko jest,
lub bedzie dostepne.
Nie musze dodawac, ze zawsze lepsza jest 'surowizna' od tego, co ugotowane.
barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|