Data: 2000-02-20 02:07:30
Temat: Re: Spaghetti
Od: "Przemyslaw Koziarski" <p...@k...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Nie będę się upierał, ale czy ci węglarze, to nie ci sami goście, co
> to w XIXwiecznych Włoszech spiskowali? Nie wiem, jak to się ma do
> źródła nazwy potrawy, ale na jakimś fixie czy innym gotowcu tej
> potrawy (chyba Podravki) tak to się nazywało.
>
> A przepis może masz?
>
Co do nazwy to wziela sie z tego, ze sypano do tego tyle pieprzu, ze danie
bylo az czarne.
Przepisow sa mnostwa :)) Ja robie tak :
gotuje makaron, w miedzyczasie w garnku podsmazam boczek pokrojony w kostke,
osobno przygotowuje sobie mieszanine 2 jajek, smietany 30% oraz startego
parmezanu no i oczywiscie pieprzu, jak makaron sie ugotuje to sie go
odczedza, wrzuca do garnka z boczkiem, wlewa mieszanine i doslownie chwile
grzeje az sie jajka zetna. od razu na talerz i podawac
Przemyslaw Koziarski
P.S. W wielu przepisach podaja zeby goracy makaron mieszac z reszta bez
podgrzewania, ale to sie raczej wtedy nie zetnie
|