Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "marcin" <m...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Spirytus - rozcieńczanie
Date: Mon, 12 Jan 2004 13:08:48 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 28
Sender: m...@o...pl@193.0.69.149
Message-ID: <btu3i2$ruj$1@news.onet.pl>
References: <btr9j4$q6e$1@atlantis.news.tpi.pl> <110120041257187575%wlalos@onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 193.0.69.149
X-Trace: news.onet.pl 1073910146 28627 193.0.69.149 (12 Jan 2004 12:22:26 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Jan 2004 12:22:26 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:186573
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:110120041257187575%wlalos@onet.pl...
> In article <btr9j4$q6e$1@atlantis.news.tpi.pl>, fotkom <f...@w...pl>
> wrote:
>
> > Jakis czas temu na grupie przeczytalem ze spirytus rozciencza sie w
> > "specjalny" sposob
> > Chodzilo o to ze mieszajac 0,5 l 96% spirytusu z 0,5 l wody
> > nie otrzymamy 1 l 48% spirytusu tylko jakies inne stezenie
>
> Owszem, następują kontrakcja spowodowana różnicą wielkości cząsteczek
> wody i spirytusu oraz tym, że cząsteczki wody,będąc spolaryzowane,
> tworzą łańcuchy. Cząsteczki alkoholu jak gdyby "chowają się" między
> łańcuachami cząsteczek wody. (tyle co pamiętam z lekcji chemii, mam
> nadzieję, że nie poplątałem)
nie wiem czy tym są spowodowane różnice w stężeniu, sposób łączenia się
cząsteczek
nie wpływa chyba na woltaż :)) ale mogę się mylić ;)
1 cm3 alkoholu etylowego waży 0,78 grama a 1 cm3 wody 1 gram
(wszystko w przybliżeniu) i stąd litr litrowi nierówny (wagowo)
a tym samym procentowo.
Najlepiej miesza się "na oko", można też zakupić spirometr i zobaczyć,
co to nam wyszło tej zimy...
|