Data: 2003-12-19 23:09:04
Temat: Re: Sposoby smazenia karpia
Od: m...@p...onet.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witam,
>
> mam taka sprawe, otoz w moim domu rodzinnym na Wigile zawsze byl karp
> smazony tak - krojony na dzwonka szerkowosci 4-5 cm, po czym usuwany jest
> kregoslup, przez co powstaja z kazdego dzwonka 2 kotleciki o wymiarach okolo
> 4x8 cm. Taki kotlecik smazony jest na MASLE po obtoczeniu w mace, jajku i
> tartej bulce. Niebo w gebie. Natomiast moi tesciowie od zawsze kroja karpia
> na dzwonka o szerokosci 1 cm i takie juz smaza - ale uwaga uwaga, obtoczone
> tylko w mace i to na oliwie (!). Nie chodzi mi o to ktory sposob jest
> lepszy - bo to ja wiem doskonale ;-P, ale raczej chcialbym sie rozeznac
> ktora forma jest wsrod grupowiczow bardziej popularna.
>
> cac
>
> --
>
>
Witam!
U mnie w domu karpia oprawia zawsze mężczyzna/ upolował to niech go oprawi/,
kroję na dzwonka, okładam cebulą /niech poleży/ , solę. Potem wyjmuję z cebuli
i obtaczam tylko w mące. Smażę na oleju, tak żeby skórka była chrupiąca . pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|