Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Fri, 21 Aug 2015 09:55:13 +0200
From: FEniks <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Thunderbird/31.7.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Stary Dom.
References: <1v4nwibn4zl44$.n4itx8hseb49.dlg@40tude.net>
<1ja2d6xehh2zb.17c5j6ziouur5$.dlg@40tude.net>
<mr0b3q$13o$1@node1.news.atman.pl>
<55d4a0ff$0$27514$65785112@news.neostrada.pl>
<mr30ff$ml5$1@node1.news.atman.pl>
In-Reply-To: <mr30ff$ml5$1@node1.news.atman.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 38
Message-ID: <55d6d95e$0$27511$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 217.99.246.24
X-Trace: 1440143710 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27511 217.99.246.24:1270
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:365303
Ukryj nagłówki
W dniu 2015-08-20 o 00:36, @ pisze:
>
> Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:55d4a0ff$0$27514$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Nie przejmuj się, w tej restauracji też tego nie potrafią. W
>> jadłospisie podają, że kurczak:
>> http://www.restauracjastarydom.pl/jadlospis
>
> Ale za to "zagrodowy" :)))
Tak.
Taki, jakiego można kupić chyba w każdym - o zgrozo! - supermarkecie.
> Zazwyczaj do smazenia uzywa sie olejow. Roznorakich - rzepakowych,
> slonecznikowych, z pestek winogron, a nawet oliwy z oliwek - ale
> zawsze roslinnych. Jest to najgorsze rozwiazanie, bo sa to tluszcze
> nienasycone, ktore pod wplywem wysokiej temperatury utleniaja sie i
> powstaja w nich szkodliwe kwasy tluszczowe trans (o dziwo od niedawna
> zakazane w USA - o dziwo, bo Ameryka od dziesiecioleci jedzie na
> olejach i margarynach stosowanych niemal wszedzie).
> Najlepsze do smazenia sa tluszcze nasycone.
> Ja akurat uzywam glownie masla klarowanego (kupuje mlekowity, bo nie
> mam czasu robic samorecznie :)), oleju kokosowego (jedynego nasyconego
> wsrod roslinnych - do potraw "chinskich" i na slodko jest genialny. Z
> tym, ze olej kokosowy tylko "pure", tzn. nierafinowany) i ostatnio
> odkrytego smalcu.
> Jezeli bys bardziej chciala zglebic temat, to zachecam do obejrzenia
> na youtube filmow z udzialem Jerzego Zięby. Szczegolnie polecam 2
> filmy z wykladow w Chicago, z tego roku (chyba ze stycznia). To
> relacja ze spotkania z Polonia amerykanska, gdzie tlumaczy w sposob
> lopatologiczny jak dbac o zdrowie.
> Jezeli filmy Cie zacheca to nastepnym krokiem jest lektura jego
> ksiazki "ukryte terapie".
O matko! Będę musiała zrewolucjonizować moje życie!
Ewa
|