Data: 2003-03-04 06:43:15
Temat: Re: Strogonof
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Irek <j...@w...pl> wrote:
> > > Popieram Konrada, czesciowo. W moim "Larousse gastronomique" w przepisie
> > > na "boeuf Strogonoff" NIE MA pomidorow, ale SA pieczarki.
> >
> > Kurcze, polaczymy wersje roznych wspanialych ksiazek i wyjdzie w koncu
> nawet
> > moja wersja ;))))
Klasyczny stroganoff to skrawki poledwicy (koniecznie) krotko usmazone
na masle i lekko podduszone w sosie smietanowym, przyprawiony najwyzej
szczypta pieprzu. Z czasem byl on zaostrzany i trafialy do niego rozne
dodatki z ktorych koncentrat pomidorowy, czy korniszony (o Boze) sa
stosunkowo swieze (mysle, ze pojawily sie gdzies w latach dwudziestych
zeszlego wieku)i trafily tam wtedy, kirdy stroganoff z wykwintnej
potrawy zmienil sie w goraca zakoaske z polego miesa, podawana po
przepiciu.
Wladyslaw
|