Data: 2004-09-25 11:11:57
Temat: Re: Strogonoff
Od: magda <maggie_@_gazeta..pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Olenka wrote:
> Moja mama wymyśliła sobie że na imieniny zrobi Strogonoffa,
> wiem że są strony internetowe z mnóstwem przepisów,
> ale proszę może ktoś ma dobry (przepyszny) swój , sprawdzony przepis tą
> potrawę ?
> Pozdrawiam,
> i liczę na pomoc !
> O.J.
Ja robię tak:
1/4 litra bulionu wołowego
400 g polędwicy wołowej
100 g szynki gotowanej
8 ogórków kiszonych (nie za dużych)
1 cebula
200 g pieczarek
20 g masła
1/2 łyżczki musztardy dijon
100 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka natki pietruszki (niekoniecznie)
sól , biały pieprz
Polędwicę, ogórki i pieczarki pokroić w małe paseczki, szynkę w
kostkę, cebulę posiekać
bulion podgrzać.
Na maśle obsmażyć z obu stron mięso, zdjąć z patelni. Następnie zeszklić
cebulę, ogórki, szynkę, pieczarki. Wszystko wrzucić do bulionu.
Doprawić. Dodać śmietanę. Gotować do zgęstnienia sosu.
Należy uważać na mięso - polędwica jest delikatna - żeby nie rozpadło się.
Posypać natką.
Ja podaję z białym pieczywem albo w bułeczkach do żuru.
magda
|