Data: 2005-12-13 10:41:32
Temat: Re: Suchy mielony mak
Od: "Bartosz Nazar" <m2000[wytnijto]@poczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Tradycyjnie na święta robię wiadro kutii, tort makowy i strucle makową.
> Zużywam więc sporo maku w dość krótkim czasie.
> Do tej pory sama go mieliłam zamieniając kuchnię w coś czego nawet nie
> potrafię opisać. Gotowe "puszkowe" masy makowe odpadają, bo mają swoje
> specyficzne smaki zupełnie odbiegające od tych preferowanych w mojej
> rodzinie :))).
> Widziałam w sklepie suchy mielony mak, niestety na opakowaniu nic nie jest
> napisane na temat przygotowania tego produktu do dalszej obróbki. Wydaje
> mi
> się, że powinien być wcześniej namoczony (w mleku albo wodzie) -
> szczególnie
> do takiej kutii...
> Pomóżcie proszę, bo w archiwum nie znalazłam odpowiedzi.
Mak powinien byś wcześniej troszkę gotowany, do momentu aż się będzie
rozcierać w palcach.
Trzeba uważać, aby nie przypalić, więc proponuję częso mieszać.
Następnie zmielić do maszynką, najlepiej dwa razy.
|