Data: 2007-08-29 17:29:01
Temat: Re: Surówka z kapusty - taka s3odko-kwa?na
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Felinity" <f...@A...pl> wrote in message
news:pan.2007.08.29.16.25.50@ATOWYWALgazeta.pl...
> Uwielbiam taką kapustkę! Niestety moja mama ostatnio mi wyznała, że
> takiej nie umie zrobić. Więc ją zjeść mogę ewentualnie w jakimś barze.
> Jest to popularna surówka, być może z oliwą, cukrem i cytryną - ale nie
> chcę ryzykować.
Na moment wróciłem.
Ze słodkiej kapusty lub kapusty pekińskiej: posiekać kapustę w cienkie
paseczki - posolić na misce - od czasu do czasu mieszać (gdy kto lubi lub
musi miękką na końcu wydusić), jeżeli ktoś lubi / może chrupać soli tylko
trochę - wtedy bez czekania dodaje resztę składników - doprawić pieprzem,
papryką mieloną (ziołami - gdy kto lubi). Można dodać koperek lub / i
pietruszkę siekaną. I tu wybór - majonez, śmietana, i zakwaszaną - wtedy
cukier i sok z cytryny lub ocet winny. Olej / oliwa też może być - po
rozpuszczeniu cukru.
Obecnie takie surówki robimy z sałaty łodygowej, rośnie jak szalona.
|