Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!not-for-mail
From: l...@i...uj.edu.pl (Leszek(Lechu) Marmon)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Suszona ryba
Date: Fri, 13 Oct 2000 02:55:23 GMT
Organization: Na Newsach wystepuje _wylacznie_prywatnie_!
Lines: 34
Message-ID: <3...@n...cyf-kr.edu.pl>
References: <8s56on$cj0$1@news.tpi.pl>
Reply-To: l...@N...ZNOSZE.SPAMU.ii.uj.edu.pl
NNTP-Posting-Host: d-94-53-04.cyfronet.krakow.pl
X-Trace: info.cyf-kr.edu.pl 971405673 15118 149.156.1.164 (13 Oct 2000 02:54:33 GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: 13 Oct 2000 02:54:33 GMT
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/16.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:35404
Ukryj nagłówki
"Wojtek Śliwiński" <w...@p...onet.pl> wrote:
>Dostałem od znajomego Norwega parę kawałków suszonej i mocno solonej ryby
>(dorsz chyba). Czy wiecie co z tym zrobić?
No mnie sie to kojazy tylko z jednym.
Taka rybe robi sie nastepujaco: Przygotowuje sie roztwor nasycony soli.
Nawet wiecej soli sie daje to sie nadmiar wytraca na dnie. Wklada sie do
tego wypatroszona rybe i tak sie ja moczy przez 2 tygodnie. Potem sie
wyciaga, koniecznie wiesza w suchym, chlodnym i zacienionym miejscu i tak
trzyma az do wyschniecia.
Przepis pochodzi od pracownikow ambasady ZSRR w Krakowie, ktorzy to
pracownicy uzywali tak przygotowanej ryby jako zakaska do "drinka", ktory
powalil by na podloge niejednego nawet wytrawnego moczymorde :-)
"Drinka" robiili tak, ze do mmiednicy/wiadra wsypywali lod i wlewali do
tego szampana (ruskiego oczywiscie) i spirytus. Nabierali szklankami, pili
i przegryzali ryba suszona...
Pozdrawiam.
Lechu
--
_ _
| | ___ ___| |__ _ _ Leszek(Lechu) Marmon
| | / _ \/ __| '_ \| | | | l...@S...PRECZ.ii.uj.edu.pl
| |__| __/ (__| | | | |_| | http://www.ii.uj.edu.pl/~lechu
|_____\___|\___|_| |_|\__,_| ICQ UIN: 59825820
|