Data: 2020-07-29 21:21:50
Temat: Re: Swieze czy suche?
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pani Ewa napisała:
>> Nie jest równoznaczne, ale bardzo często ludziom chodzi właśnie o takie
>> podejście, jak w zarządzaniu jakością zgodnie z normą ISO-9001. Szczycą
>> się tym, że gdy pieką, to placek zawsze wychodzi im taki sam. "Taki sam"
>> jest watrością wyżej cenioną niż "dobry".
>
> To może gdy ktoś piecze przemysłowo. W domowych warunkach trudno o
> dokładnie taki sam efekt końcowy, bo tu nie tylko same drożdże czy inne
> składniki grają rolę, ale też okoliczności przyrody np. temperatura
> wyrastania ciasta, a ta w domu zmienną jest, wiadomo.
Jest taka archetypiczna ciocia, która co roku wyprawia imieniny. Zawsze
ten sam zestaw dań i wypieków, zawsze tak samo smakujących. Takim ciociom
nawet drożdże pączkują według ciociowych przepisów znanych im na pamięć.
> Ale przecież nic w tym złego ani dziwnego, że jeśli ktoś już bierze się
> za pieczenie, to chce, żeby mu coś z tego wyszło, i to jak najlepszego.
Nie twierdzę, że źle. Po postu inny nurt w kuchni.
--
Jarek
|