Data: 2002-03-03 20:20:03
Temat: Re: Szpecle ?
Od: waldemar z domu <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Krysia Thompson wrote:
>
>>
>>no to leci. Recepta jest prosta, ale zrobi? nie tak ?atwo.
>>500g m?ki, 5 jajek, 150-200ml wody, sól. Wymiesza? wszystko na g?adko, aby
>>ciasto by?o elastyczne, ale do?? rzadkie. Zagotowa? osolon? (dobrze) wod?.
>>JAk woda si? zagotuje, wzi?? deseczk? drewnian? i szpachelk? (mo?e by?
>>taka japonka). Szpachelk? i desk? zmoczy?, aby ciasto si? nie klei?o.
>>Za?adowa? szpachelk? troch? ciasta na desk? i ?ciera? po troch? do wrz?tku
>>(takie mniej wi?cej ?rednicy d?d?ownicy). Jak wyp?yn? to wy?awia? ?y?k? i
>>na sitko. Co jaki? czas moczy? desk? i szpachelk?. Wot i wszystko.
>>
>>Waldek
>
> czyli taki cross miedzy kladzionymi i zacierkami bez rak?
>
> Krysia, zainteresowana dzdzownicami
> K.T. - starannie opakowana
tak mniej więcej. To jest podstawowa recepta, bo dania oparte o Spätzle
zajmują tomy i pewnie setki Szwabów robiło na tym doktorat.
Najprostsze to spätzle zapiekane serem i cebulką. Znate pod nazwą
Käsnockerln w Austrii.
Waldek
|