Data: 2000-02-04 08:49:17
Temat: Re: Szynka ParmeŇska - uhhhhhhhhhh
Od: "KT" <k...@p...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Przemyslaw Koziarski <
> ...........Szynke poddaje sie odpowiednim procesom (zdaje sie,ze nie jest
peklowana
> tylko odpowiednio przyprawiana) a potem sie wiesza w odpowiednich
warunkach
> i tak sobie wisi jakies poltora roku. Wedzona nie jest na
pewno...............
> Przemyslaw Koziarski
>
Widziałem film o produkcji właskiej szynki w pewnym mieście niedaleko
Wenecji. Odbywa się tam zresztą festiwal szynki we wrześniu. Szynka surowa
naciarana jest solą, przyprawiana i wisi w odpowiednich dojrzewalniach rok
czasu. Na koniec obkłada się ją masą z mąki i oliwy (chyba). Technika
produkcji jest diametralnie różna od naszych szynek. Nasze szynki są
wilgotne, ich w miarę suche.
--
Pozdrowienia - Krzysztof T.
|