Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.silweb.pl!pols
l.gliwice.pl!not-for-mail
From: "Kondziorek" <p...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: TATAR
Date: Fri, 21 Oct 2005 13:07:56 +0200
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 64
Message-ID: <djai6b$rft$1@polsl.gliwice.pl>
References: <dja4a2$fm$1@inews.gazeta.pl> <dja9f0$hmm$1@atlantis.news.tpi.pl>
<dja9ru$g0e$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.227.72.169
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: polsl.gliwice.pl 1129892876 28157 213.227.72.169 (21 Oct 2005 11:07:56 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...gliwice.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 21 Oct 2005 11:07:56 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:250708
Ukryj nagłówki
Użytkownik "batory" <b...@b...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:dja9ru$g0e$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "mojra" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:dja9f0$hmm$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Catalyst wrote:
> > > siema - jak przyrządzacie tatara? Prosze o wasze ulubione propozycje
> > >
> > > CAT
> > >
> >
> > Surowa wołowina mielona + posiekana cebulka + drobno pokrojony ogórek
> > kiszony + żółtko surowe + sól + pieprz. Wymieszać, zjeść.
> >
> a oliwa? cytryna? sardynka? grzybek marynowany?
> no i nie każda wołowina, no i raczej nie mielona
> Pozdrawiam - Agnieszka
Prawidlowy tatar jest przyrzadzany z siekanej (nie mielonej a wlasnie
siekanej, czy raczej "zdzieranej" nozem) poledwicy wolowej
A ze w sklepie czesto mozna kupic metke tatarska (mnie osobiscie najbardziej
smakuje z dudy-najbardziej przypomina prawdziwego tatara) z wlasnie
mielnoego miesa wolowego, lub czesciej wolowo-wieprzowego to juz inksza
inkszosc
Dyskusja na temat tatara przypomina mi dyskusje na temat szaszlykow
Prawdziwe szaszlyki sa robione z poledwicy baraniej, reszta to podroby
a a propos tatara i przypraw/dodatkow
1. cebulka drobno posiekana
2. pieczarki marynowane (lub inne grzybki-dla rozpustnikow borowiki)
3. ogorek (tu rozne szkoly jedni wola kiszone inni konserwowe)
4. zoltko jajka (obowiazkowo wg mnie)
5. sardynki wedzone (nie kazdy lubi ten dodatek)
6. kapary
7. oliwki
8. oliwa z oliwek koniecznie najlepsza (extra virgine chyba tak sie to pisze
heh - z pierwszego tloczenia na zimno)
9. magi
10. sol
11. pieprz
12. papryka ostra (nie kazdy lubi)
13. chili (patrz wyzej)
14. czosnek (dla mnie obowiazkowo)
15. tabasco (dla lubiacych)
Idealem jest podanie dodatkow w miseczkach oddzielnie i kazdy dobiera sobie
co i ile lubi
tak samo z przyprawami, choc ja zawsze przyprawiam (lekko) od razu jak robie
i zostawiam na ok. 1 godzine w lodowce
UWAGA lubi ciemniec !!!
Na talezyk nakladam "kupke" tatara robiac po srodku wglebienie w ktore
wbijam surowe zoltko
Najlepiej smakuje schlodzony
z dobrze zmrozona wodeczka
Pozdrawoiam i zycze smacznego
Kondziorek
p.s. a co powiecie na carpaccio??
nie kazdy lubi ale mnie to smakuje
tylko drogie oj drogie :(
|