Data: 2005-10-21 11:38:51
Temat: Re: TATAR
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Kondziorek" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
news:djai6b$rft$1@polsl.gliwice.pl...
>
> Użytkownik "batory" <b...@b...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
> news:dja9ru$g0e$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >
> > Użytkownik "mojra" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
> > news:dja9f0$hmm$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > > Catalyst wrote:
> > > > siema - jak przyrządzacie tatara? Prosze o wasze ulubione propozycje
> > > >
> > > > CAT
> > > >
> > >
> > > Surowa wołowina mielona + posiekana cebulka + drobno pokrojony ogórek
> > > kiszony + żółtko surowe + sól + pieprz. Wymieszać, zjeść.
> > >
> > a oliwa? cytryna? sardynka? grzybek marynowany?
> > no i nie każda wołowina, no i raczej nie mielona
> > Pozdrawiam - Agnieszka
>
>
> Prawidlowy tatar jest przyrzadzany z siekanej (nie mielonej a wlasnie
> siekanej, czy raczej "zdzieranej" nozem) poledwicy wolowej
> A ze w sklepie czesto mozna kupic metke tatarska (mnie osobiscie
najbardziej
> smakuje z dudy-najbardziej przypomina prawdziwego tatara) z wlasnie
> mielnoego miesa wolowego, lub czesciej wolowo-wieprzowego to juz inksza
> inkszosc
> Dyskusja na temat tatara przypomina mi dyskusje na temat szaszlykow
> Prawdziwe szaszlyki sa robione z poledwicy baraniej, reszta to podroby
>
prawidłowy to z konia jest...reszta to podoby..;))))))))
ale konia z rzedem temu kto wie gdzie w dzisiejszych czasach konia mozna do
jedzenia dostac...;))))))
za to bardzo smaczne sa z ryb tatary..a najlepszy jaki jadłem to z jesiotra
był...(jesiotr nabyty kiedys u ruskich na targu)
ale to tez juz historia...::)))))))))))))
M.
|