Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia TATAR Re: TATAR

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: TATAR

« poprzedni post następny post »
Data: 2005-10-21 11:07:56
Temat: Re: TATAR
Od: "Kondziorek" <p...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki


Użytkownik "batory" <b...@b...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:dja9ru$g0e$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "mojra" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:dja9f0$hmm$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Catalyst wrote:
> > > siema - jak przyrządzacie tatara? Prosze o wasze ulubione propozycje
> > >
> > > CAT
> > >
> >
> > Surowa wołowina mielona + posiekana cebulka + drobno pokrojony ogórek
> > kiszony + żółtko surowe + sól + pieprz. Wymieszać, zjeść.
> >
> a oliwa? cytryna? sardynka? grzybek marynowany?
> no i nie każda wołowina, no i raczej nie mielona
> Pozdrawiam - Agnieszka


Prawidlowy tatar jest przyrzadzany z siekanej (nie mielonej a wlasnie
siekanej, czy raczej "zdzieranej" nozem) poledwicy wolowej
A ze w sklepie czesto mozna kupic metke tatarska (mnie osobiscie najbardziej
smakuje z dudy-najbardziej przypomina prawdziwego tatara) z wlasnie
mielnoego miesa wolowego, lub czesciej wolowo-wieprzowego to juz inksza
inkszosc
Dyskusja na temat tatara przypomina mi dyskusje na temat szaszlykow
Prawdziwe szaszlyki sa robione z poledwicy baraniej, reszta to podroby

a a propos tatara i przypraw/dodatkow
1. cebulka drobno posiekana
2. pieczarki marynowane (lub inne grzybki-dla rozpustnikow borowiki)
3. ogorek (tu rozne szkoly jedni wola kiszone inni konserwowe)
4. zoltko jajka (obowiazkowo wg mnie)
5. sardynki wedzone (nie kazdy lubi ten dodatek)
6. kapary
7. oliwki
8. oliwa z oliwek koniecznie najlepsza (extra virgine chyba tak sie to pisze
heh - z pierwszego tloczenia na zimno)
9. magi
10. sol
11. pieprz
12. papryka ostra (nie kazdy lubi)
13. chili (patrz wyzej)
14. czosnek (dla mnie obowiazkowo)
15. tabasco (dla lubiacych)

Idealem jest podanie dodatkow w miseczkach oddzielnie i kazdy dobiera sobie
co i ile lubi
tak samo z przyprawami, choc ja zawsze przyprawiam (lekko) od razu jak robie
i zostawiam na ok. 1 godzine w lodowce
UWAGA lubi ciemniec !!!
Na talezyk nakladam "kupke" tatara robiac po srodku wglebienie w ktore
wbijam surowe zoltko
Najlepiej smakuje schlodzony
z dobrze zmrozona wodeczka

Pozdrawoiam i zycze smacznego
Kondziorek
p.s. a co powiecie na carpaccio??
nie kazdy lubi ale mnie to smakuje
tylko drogie oj drogie :(


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
21.10 Marek W.
21.10 Catalyst
21.10 Kondziorek
21.10 Wladyslaw Los
21.10 Wladyslaw Los
22.10 Tatiana
22.10 turecky
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6