Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!lublin.pl!news.lublin.p
l!not-for-mail
From: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: TATAR
Date: Fri, 21 Oct 2005 13:38:51 +0200
Organization: lubman
Lines: 47
Message-ID: <djakdt$9b0$1@news.lublin.pl>
References: <dja4a2$fm$1@inews.gazeta.pl> <dja9f0$hmm$1@atlantis.news.tpi.pl>
<dja9ru$g0e$1@nemesis.news.tpi.pl> <djai6b$rft$1@polsl.gliwice.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.182.111.231
X-Trace: news.lublin.pl 1129895165 9568 212.182.111.231 (21 Oct 2005 11:46:05 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 21 Oct 2005 11:46:05 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:250713
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Kondziorek" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
news:djai6b$rft$1@polsl.gliwice.pl...
>
> Użytkownik "batory" <b...@b...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
> news:dja9ru$g0e$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >
> > Użytkownik "mojra" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
> > news:dja9f0$hmm$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > > Catalyst wrote:
> > > > siema - jak przyrządzacie tatara? Prosze o wasze ulubione propozycje
> > > >
> > > > CAT
> > > >
> > >
> > > Surowa wołowina mielona + posiekana cebulka + drobno pokrojony ogórek
> > > kiszony + żółtko surowe + sól + pieprz. Wymieszać, zjeść.
> > >
> > a oliwa? cytryna? sardynka? grzybek marynowany?
> > no i nie każda wołowina, no i raczej nie mielona
> > Pozdrawiam - Agnieszka
>
>
> Prawidlowy tatar jest przyrzadzany z siekanej (nie mielonej a wlasnie
> siekanej, czy raczej "zdzieranej" nozem) poledwicy wolowej
> A ze w sklepie czesto mozna kupic metke tatarska (mnie osobiscie
najbardziej
> smakuje z dudy-najbardziej przypomina prawdziwego tatara) z wlasnie
> mielnoego miesa wolowego, lub czesciej wolowo-wieprzowego to juz inksza
> inkszosc
> Dyskusja na temat tatara przypomina mi dyskusje na temat szaszlykow
> Prawdziwe szaszlyki sa robione z poledwicy baraniej, reszta to podroby
>
prawidłowy to z konia jest...reszta to podoby..;))))))))
ale konia z rzedem temu kto wie gdzie w dzisiejszych czasach konia mozna do
jedzenia dostac...;))))))
za to bardzo smaczne sa z ryb tatary..a najlepszy jaki jadłem to z jesiotra
był...(jesiotr nabyty kiedys u ruskich na targu)
ale to tez juz historia...::)))))))))))))
M.
|