Data: 2000-04-08 07:54:50
Temat: Re: Tatar
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Izunia <i...@a...net> wrote:
> Czy zna ktos przepis na tatara? Dostalam zamowienie a ja w zyciu tego nie
> robilam. Wiem tylko tyle, ze jest z surowego wolowego? miesa.
> Z gory dziekuje.
>
> I.
Tatar? Nic prostszego. Skrobana, moze byc ostatecznie siekana, od
biedy mielona (niezbyt drobno) poledwica wolowa z roznymi dodatkami i
dosc ostrymi przyprawami, ktore jednak nie powinny zabic smaku swiezego,
surowego miesa.
Tak naprawde wiekszosc tatarow spotykanych na swiecie robionych jest z
miesa mielonego , a bywa, ze wcale nie z poledwicy. Mielenie jednak
zwiazane jest ze zgniataniem miesa i wyciskaniem z niego sokow. Ponadto
tatar mielony przypomina racej paste na chleb, a nie o to chodzi.
Tatar jest juz wlascviwie gotowy. Troche soli i pieprzu. Uformowac
porcje. Podac z wybranymi dodatkami i przyprawami. Mozna jednak, jak
kto lubi, doprawic jeszcze troche przed podaniem - dodac zoltka, drobno
pokrajana cebule, wmieszac odrobine musztardy i oliwy. Dodatki mozna
jednak podac obok tatara, jako garnirunek. Robimy wtedy dole z wierzchu
kazdej porcji, w ktory wpuszczamy zoltko, cebulke podajemy obok, na tym
samym talerzyku, tamze inne ozdobne dodatki jak korniszony, marynowane
grzybki, kapary, marynowane szalotki. W sezonie mozemy podac rzodkiewki.
W poskiej kuchni barowej przyjal sie zwyczaj dodawania sardynki. Raczej
nie polecam. Jezeli juz ryba to raczej odrobina anchois. Zreszta mozemy
dodac do tatara co kto lubi. Jako przyprawy podajemy oliwe, sol,
pieprz, sos worcester, musztarde i co kto lubi.
Jak tatara robimy dla siebie, mozemy od razu przyprawic cale mieso i
tak podac. Jezeli dla wiekszejliczby osob, zwlaszcza dla gosci, to
nalezy pozwolic im doprawic wg. smaku.
Podstawowa sprawa jest to, ze tak mieso, jak dodatki powinny byc
idealnie swieze i mozliwie najwyzszej jakosci.
Na koniec jeszce przepis wloski -- Insalata di carne cruda con tartufo:
Mieso siekamy drobno, formujemy porcje na talerzykach. Przygotowujemy
sos z oliwy, soku cytrynowego, soku wyacisnietego z zabkow czosnku, soli
i pieprzu, wszystkiego rozbitego na jednolita emulsje. Sosem polewamy
mieso i na koniec obkladamy plasterkami bialych trufli.
Najlepsze sa proste potrawy.
Smacznego!
Wladyslaw
|