Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.polbox.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tefal Optimal - tylko do gazu ?!?
Date: Tue, 4 Apr 2000 21:40:54 +0200
Organization: Telezynski i Syn
Lines: 26
Message-ID: <1e8kxfq.1wawn5gacn0scN%wlos@tele.com.pl>
References: <kNYF4.28489$a01.598122@news.tpnet.pl>
<1e8japp.1wfa7uv1tdbihaN%wlos@tele.com.pl> <3...@k...net.pl>
NNTP-Posting-Host: p35.ppp.polbox.pl
X-Trace: orfika.office.polbox.pl 954877375 16631 213.241.7.35 (4 Apr 2000 19:42:55
GMT)
X-Complaints-To: r...@u...polbox.pl
NNTP-Posting-Date: 4 Apr 2000 19:42:55 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26249
Ukryj nagłówki
Rafal Wylocinski <w...@k...net.pl> wrote:
> Wladyslaw Los wrote:
> >
> > kianit <k...@v...pl> wrote:
>
> > w prezencie. Jedna z nich wydaje sie w sam raz do nalesnikow. Drugiej
> > uzylem niedawno do robienia steku w pieprzu, bo nie chcialo mi sie umyc
> >
> Witaj!
> A mozna przepis na ten stek w pieprzu? :-|>>::
Juz go tu podawalem, wiec teraz w skrocie, bo madrej glowie dosc dwie
slowie. Zasadniczo sa dwa sposoby: klasyczny i uproszczony. W pierwszym
garsc ziaren pieprzu warzymy w mieszaninie wywaru miesnego i bialego
wina, az ubedzie 2/3 plynu. Smazymy steki wolowe jak zwykle, na masle
z oliwa, i przecedzonym wywarem z pieprzu deglazujemy to co przywarlo do
patelni. Chwile gotujemy, po czym zaprawiamy sos smietana i maslem.
W przepisie uproszczonym steki posypujemy grubo utluczonym pieprzem,
smazymy j.w. i resztki z patelni deglazujemy bialym winem, chwile
gotujemy, po czym zaprawiamy sos j.w. Osobiscie preferuje sposob
uproszczony, tak ze wgledu na smak, jak z lenistwa.
Wladyslaw
P.S. Ale do czego mozna uzyc tego teflonu?
|