Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.task.gda.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!glubsche.ukbf.fu-berlin.DE!not-f
or-mail
From: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Texas hash
Date: Thu, 18 Apr 2002 11:12:45 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 25
Message-ID: <3...@u...fu-berlin.de>
References: <a9bq8n$5rl$1@news.tpi.pl> <a9e81m$r6u$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 1019121146 4297067 160.45.180.154 (16 17 19)
X-Mailer: Mozilla 4.75 [de] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: de,en,be,pl,sk,cs
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:104606
Ukryj nagłówki
> > Dusiło się dłużej niż pół godziny, musiałam dolać trochę wody, tak z poł,
> > może 3/4 szklanki, bo ryż by został twardy jak kamień, no i przyznam się
> że
> > zamieszałam parę razy, ale chyba krzywda się nie stała, tylko ser zniknąłz
> > góry do środka
> znam to, tylko ze bez papryki, ale za to z ugotowanym uprzednio ryzem. Jak
> ugotujesz, to nie trzba tego potem mieszac i ser masz na zewnatrz, z
> wierzchu.
to trzeba robić po kolei, jak napisane. Najpierw wymieszać ryż surowy z
ciapcianiną a na to plastry sera. Ten istny zostaje na wierzchu. Dzięki
temu surowemu ryżowi całość się lepiej zapieka i nie jest za płynne. Jak
masz świeże pomidory to lepiej trochę wodą podlać zawczasu, lub sokiem
pomidorowym. Ewentualnie pierwsze 10/15 minut pod przykryciem, ale tego
nie praktykujemy.
To samo z ugotowanym ryżem smakuje jednak trochę inaczej. Podobną
potrawę gotowałem pod namiotem w Bułgarii. Zwała się wtedy ryżotto i
składała ze świńskiej tuczonki z puszki, papryki, chili, cebuli, czosnku
i pomidorów od chłopa zza płota i do tego ugotowany ryż. Gotowało się to
na kuchence gazowej ok. 6 rano i jadło cały dzień z jogurtem w przerwach
międzyplażowych.
Waldek
|