Data: 2001-10-29 14:28:31
Temat: Re: Tiramisu 2
Od: "Bartek Krauze" <b...@n...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
z przyjemnoscia podam przepis na prawdziwe wloskie tiramisu.
pracowalem ponad pol roku w Anglii w prawdziwej wloskiej restauracji.
jest to przepis sprawdzony, od Wlochow i tiramisu zawsze wychodzi.
a wiec do rzecy:
2 opakowania podluznych biszkoptow
serek mascarpone (oryginalny wloski, dostepny w hipermarketch)
okolo pol litra smietany kremowki
troche cukru, 50 ml alkoholu (najlepiej wloski Likier Amaretto, moze byc tez
np.rum), kawa, czekolada mleczna
jak zrobic krem - serek wymieszac z 0,3 szlanki cukru a nastepnie dodac zimn
a smietane i ubijac na sztywna mase
zaparzyc kubek mocnej kawy i dodac alkohol - odstawic do lodowki
biszkopty ukadamy np. w prostokatnej formie do ciasta (jedna warstwa), a nas
tepnie polewamy zimna kawa, i smarujemy polowa kremu.
nastepnie druga warstwa biszkoptow, kawa, krem
wszystko posypujemy starta na tarce czekolada.
ciasto odstawiamy do lodowki (trzymamy je caly czas w lodowce) i jest gotowe
gdzies po 2 godz.
jesli biszkopty beda za suche trzeba polc wiecej kawa, jesli ciasto sie rozp
ada polac mniej.
gwarantuje, ze ciasto jest znakomite, sam je uwielbiam.
smacznego!!!
pozdrawiam
bartek
Użytkownik Ida Zielińska <i...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyj
nych napisał:9rggc5$a4r$...@n...tpi.pl...
> Czy ktos zna przepis na tiramisu?
>
>
|