Data: 2000-03-08 06:35:05
Temat: Re: Tort Sachera (bylo: Re: Poledwica i inne (bylo Re: Zrazyzawijane))
Od: "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
----------
In article <3...@w...net>, Magdalena Bassett <m...@w...net>
wrote:
>
>
> Wladyslaw Los wrote:
>
>> Przygotowac dwie tortownice o sredn. 20 cm.
>
>> Qrcze. wlasnie kupilam okropnie drogia, francuska tortownice ze szklanym
dnem, ma
>> 24 cm.
>
> wszystkie inne mam wielgachne. Moze kupie druga. Czy moge uzyc dwie 24 cm?
bedzie
> cieniej, ale czy tak samo?
Mysle, ze nie to samo. Zwieksz odpowiednio ilosc skladnikow. Uzyj jednej
tortownicy i przetnij tort w polowie. Nie bedzie tak ladny., ale rownie
dobry.
>
>> Ubic recznie NA SZTYWNO 10 bialek.
>
> Dlaczego koniecznie recznie? Kitchenaid jest rownie dobry, ale ja nie jestem
> purysta, a przypuszczam, ze Ty, szanowny Wladyslawie, nim jestes (bron boze
nikogo
Piana bita recznie ma inna konsystencje niz mechanicznie. W bitej
mechanicznie babelki sa mniejsze i jest ich wiecej, piana nie jest taka
sztywna.
Herve This pisze, ze przy biciu mechanicznym moze dosjsc do gruzelko
wacenia piany, zwlaszcza przy uzyciu amerykanskich mikserow, ktore sa
szybsze niz europejskie.
Pozostaje kwestia roznicy miedzy piana bita reczna trzepaczka "polska",
sprezynowa, a "francuska" miotelka. Sam uzywam sprezynowej. Czy ktos wie,
jakiej uzywaja w Austrii?
> nie sadze, ani swojej opini na nikim nie wymuszam).
> A jak koniecznie recznie, to
> dlaczego nie dodajesz, ze w miedzianej misce, tak, jak sie naprawde powinno
ubijac
> bialka?
Po prostu nie mam takiej miski i nie wiem jaka piana z niej wychodzi.
>> Wyrzucamy ciasto z tortownicy
>
> Co przez to rozumiesz? Ze studzisz "do gory nogami"?
Tak to jest, jak sie przepisuje bezmyslnie przepis. W ksiazce jest "Turn out
the cakes onto a rack and allow to cool completely". Ale przeciez
tortownice maj rozpinane boki. Rzecz jesze w tym, ze tort Sachera ma prosta
forme, bez ozdobek i jego urada polega na idealnie rownych sciankach i
wierzchu. dno upieczonego placka jest gladsze niz wierzch i ono idzie do
gory pod polewe.
>> Podajemy koniecznie
>> z bita smietana
>
> Tzn. jak? Na srodku kawalka, po przekrojeniu i na talerzyku, dajemy galke
bitej
> smietany czy z boku na talerzyku czy jak?
Jak Ci sie podoba. Jezeli tort wyjdzie Ci ladnie to dasz z boku, zeby
goscie podziwiali. Jezeli nie bedziesz zadowolona z wygladu, to daj
smietane na kawalki tortu.
Smacznego
Wladyslaw
|