Data: 2007-08-24 20:29:51
Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytanie
Od: Ikselka <m...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los pisze:
> In article <fampbq$7fc$1@inews.gazeta.pl>,
> "Kajetana_Kinga" <k...@g...nospam.pl> wrote:
>
>> Witajcie,
>>
>> będę robić jutro tort tiramisu i mam jedno pytanie techniczne co do masy.
>> Kiedy robię ją standardowo (500 g mascarpone, 6 jajek, 6 łyżek cukru), jest
>> dość
>> rzadka. Czy żeby była gęstsza lepiej będzie
>> - zmniejszyć ilość jajek
>> - czy dodać żelatyny?
>
> Ja się tam nie znam na włoskich deserach, ale wydaje mi się, że tiramisu
> nie jest tortem, prędzej już rodzajem kremu i powinno być dość rzadkie.
>
> Władysław
Powiem szczerze, że tiramisu robiłam tylko raz. Więcej nie mam ochoty, a
nie było gorsze, niż oryginalne wloskie. Nic wielkiego: ser, biszkopty,
amaretto - ot, taki sobie deserek. Lepsza jest np. zwykła szarlotka, bo
dobrze zrobiona nigdy nie jest... zwykła :-) A już makowiec drożdżowy -
to odjazd (oczywiście tylko ten, który sama robię obowiązkowo na każde
święta, bo by umarli bez niego). Gdzie tam włoskim ciapatuchom do
polskich specjałów ;-) I rosyjskich - żeby była ścisłość.
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
|