Data: 2003-05-28 22:22:56
Temat: Re: Tort z bitą śmietaną?
Od: "Ewa W" <e...@b...wroc.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jeśli uda Ci się kupić PRAWDZIWĄ śmietanę kremówkę, 30 %, to beż żadnych
stabilizatorów będzie się trzymała doskonale, w dodatku dwa dni i dłużej;) A
wiem, co mówię, bo torty robię wyłącznie z bitą śmietaną, nie przepadam za
cięższymi masami.
Śmietanę kupuję w małym sklepiku na osiedlowym targowisku, WYŁĄCZNIE w
półlitrowych butelkach, nie żadnych kartonikach. Schładzam w lodówce,
ubijam, dodaję trochę pudru - nigdy się nie zsiadła, czy spłynęła.
Jest naprawdę sztywna i puszysta.
Śmietanki "kartonikowe" zawsze są "stabilizowane karagenem", może dlatego
nigdy nie byłam zadowolona z efektu ubijania.
Pozdr. Ewa
|