Data: 2011-02-07 14:01:39
Temat: Re: Trwalosc alkoholi
Od: panta_rei <s...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
MrKyllyan wrote:
>>> Tlen znajdujacy sie w powietrzu powoli reaguje (spala) alkohol a
>>> wynikiem reakcji jest ocet.
>>> Kazde otwarcie butelki z alkoholem powoduje "wpuszczenie" iles
>>> tlenu..
>>>
>>
>> Ocet to wytwarzają bakterie kwasu octowego w procesie fermentacji
>> octowej! Bajek nie opowiadaj!
>>
>> Pozdrawiam!
>
>
> Alkohole od 20% są trwałe. Wina mogą zaoctować po otwarciu.
>
Fermentacja octowa ? biochemiczny proces powstawania kwasu octowego z
alkoholu etylowego w rozcieńczonym roztworze wodnym z udziałem
*bakterii*
Samo otwarcie i dostęp tlenu nie powoduje zaoctowania, ocet wytwarzają
_bakterie_ Nie pisz więc że:
"Tlen znajdujacy sie w powietrzu powoli reaguje (spala) alkohol a
wynikiem reakcji jest ocet."
Bo to nie jest prawda!
Pozdrawiam!
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
|