Strona główna Grupy pl.rec.dom Uszczelnienie wędzarni. Re: Uszczelnienie wędzarni.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Uszczelnienie wędzarni.

« poprzedni post następny post »
Data: 2015-01-20 14:57:34
Temat: Re: Uszczelnienie wędzarni.
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

JDX pisze:

>>> temperaturze, powiedzmy, 100-150 stopni aplikowanej przez 4 godziny.
>>> A chodzi o to, aby mi mięsiwa chemią nie zaśmiardły. :-) Robił ktoś
>>> coś takiego?
>> A skąd tam 100-150 stopni przewidujesz? Wędzenie to grubo poniżej 100st.
> Bo gdy wsadzę rękę do wędzarni u jej góry, mniej więcej tam, gdzie
> są mięsiwa, to zbyt długo jej tam utrzymać nie dam rady. To tak sobie
> myślę, że u wylotu kanału spalinowego, czyli u dołu "skrzyni" może
> być te 100+ stopni.

Para z czajnika ma 100°C, a jeśli się w powierzu skropli, to nawet
trochę mniej. Nieźle się można taka poparzyć, i to jednej chwili.
Suche powietrze, jak w saunie, już tak paskudnie nie działa, ale
w wędzarni bym się aż takich temperatur nie spodziewał.

> I właśnie tam te silikony potencjalnie mogłyby się "przypalać"
> (i cały ten aromat przypalonej chemii osiadałby na mięsiwach).
> Bo u góry skrzyni to już nie.

Silikony, to żadna tam paskudna chemia. Wręcz przeciwnie, jedna
z mniej reagujących substancji, nawet w wysokich temperaturach.
Stąd na przykład silikonowe formy do pieczenia baby (silikon
bywa też czasem wkładany do wnętrza baby, ale to już co innego).

Prędzej można się czego złego spodziewać ze strony kwasu octowego,
który z powodów technologicznych obecny jest w silikonie z tuby.
Bezoctowe też są, ale drogie. A wędzenie i marynowanie w occie,
to jednak różne rzeczy. Więc glina, glina będzie najlepsza. Jak
w ścianach z drewnianych bali chyży łemkowskiej, gliną na koniec
uszczelnionych. Przy uszczelnianiu warto wspomóc glinę pakułami
konopnymi, takimi jak do skręcania rur stalowych. Włókna upaćkane
w glinie, po jej wyschnięciu robić będą za zbrojenie, jak druty
w żelbecie.

Jarek

--
Zaś dla mężczyzn więdliny leżą do wyboru:
Półgęski tłuste, kumpia, skrzydliki ozoru,
Wszystkie wyborne, wszystkie sposobem domowym
Uwędzone w kominie dymem jałowcowym

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
20.01 Robson
20.01 Robson
20.01 XL
20.01 XL
20.01 Jeffrey
20.01 wolim
21.01 Robson
21.01 XL
21.01 Robson
21.01 Przesmiewca
21.01 Przesmiewca
21.01 XL
21.01 XL
21.01 XL
21.01 Jarosław Sokołowski
Prasa do oleju na użytek domowy
Re: Zerowatt zx 33 - instrukcja obslugi
jak dotrzeć do głowicy baterii
Kuchenka gazowa z regulacją temperatury
Mleko w ekspresie
Klejąca się jak gile z nosa rączka noży FISKARS - jak się pozbyć tej klejącej warstwy?
BLUM Aventos HF - brak powolnego domykania
Do czego i jak wykorzystac 'odpad' wody z filtra RO w kuchni?
gazociag - niski srednie wysokie cisnienie
Jak podmienic halogenki na ledy?
Jakie zarówki E27?
Szafki do samodzielnego montazu
Piekarnik z mikrofalą 2w1
Roborock S5 MAX
Prowadnica nie prowadzi
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?